POGLEDAJTE KAKO NAPREDUJU RADOVI: Za dva mjeseca završetak prvog djela južne mostarske obilaznice

Vrijeme:1 min, 58 sec

Za dva mjeseca trebala bi biti završena izgradnja prve faze južne mostarske obilaznice, od Međina do Miljkovića, odnosno do ceste Mostar- Čitluk, gdje će e nalaziti kružni tok, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Radovi na dionici ove ceste u punom su jeku, što pokazuje i video “Cesta FBiH” investitora projekta. Trenutno se izvode radovi na izgradnji gornjeg stroja ceste; uređenje škrapi, usjeka i nasipa, ugradnja tampona, izrada rigola i jaraka, nakon čega će uslijediti izgradnja kružne raskrsnice u mjestu Varda, potom asfaltiranje i ugradnja prometno-tehničke opreme i signalizacije.

Izvođač radova je konzorcij kojeg čine grudski “Putovi” i “HP Investing” iz Mostara, a vrijednost ugovorenog posla je 5,3 milijuna KM. Podsjetimo, dvije hercegovačke tvrtke potpisale su sredinom prosinca prošle godine ugovor, kojim su se obvezale izgraditi dionicu ceste Miljkovići- Varda u roku od 6 mjeseci. Izgradnja južne mostarske zaobilaznice dio je Programa modernizacije cesta u FBiH kojeg, uz ostale kreditira i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Nakon završetka prve faze, planiran je nastavak gradnje južne obilaznice oko Mostara od Miljkovića, odnosno Varde do Rodoča i dalje do spoja s magistralnom cestom M- 17. Ta dionica znatno je skuplja, ali i zahtjevnija, jer predviđa izgradnju tunela, vijadukata i nadvožnjaka.

Radovi na dionici Miljkovići – Rodoč – veza na magistralnu cestu M17, procjenjuje se, koštat će 14,45 milijuna eura, a izgradnja će, prema procjenama trajati godinu i pol dana.

Ova dionica podijeljena je u tri poddionice. Prva poddionica Dl duga je 2,2 km, uključuje izgradnju podvožnjaka “Varda” (30 m) i vijadukta “Marijanovića Draga” (200 m).

Druga poddionica (D2) duga je 3,1 km, uključuje tunele “Novi” (900 m), pokriveni tunel “Privorac” (180 m) i vijadukt “Rodoč” (168 m).

Treća poddionica (D3) duga je 2,9 km. U ovu poddionicu spadaju podvožnjaci “Bulevar” (95 m) i “Aluminij” (31 m), most “Avijatičarski 2” (133 m) te nadvožnjak “M17” (150 m), kao i nadvožnjak iznad željezničke pruge dužine 30 m.

Na poddionici D3 nalaze se čvor “Mostar” na križanju s Bulevarom i čvor “M17” na križanju s cestom M17.

Na ovom potezu predviđena je izgradnja četverotračne ceste koja će riješiti gužve na ulazu u Mostar”, navode iz federalnog Ministarstva prometa i veza.

Izgradnjom južne mostarske zaobilaznice promet teretnih vozila iz pravca zapadne Hercegovine i prema zapadnoj Hercegovini izmjestit će se izvan grada.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)