EKVADORSKI PREDSJEDNIK: Assange nas je špijunirao

Vrijeme:2 min, 17 sec

Julian Assange više je puta prekršio uvjete azila i pokušao je ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu koristiti kao “centar za špijuniranje”, izjavio je Lenin Moreno, predsjednik Ekvadora, za The Guardian.

Lenin Moreno je dodao kako je iz Britanije dobio službenu potvrdu kako će Assangeova temeljna prava biti poštovana i da neće biti izručen negdje gdje ga čeka smrtna kazna.

Britanska policija je prošlog četvrtka pritvorila Juliana Assangea (47) nakon što je Ekvador ukinuo njegov politički azil, čime je završio njegov gotovo sedmogodišnji boravak u veleposlanstvu te zemlje.

Ukidanje azila i optužbe za seksualno zlostavljanje

Naime, suosnivač WikiLeaksa Assange je i ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu 2012. godine upravo kako bi izbjegao izručenje u Švedsku zbog optužbi za seksualno zlostavljanje za koje je tvrdio da je dio klevetničke kampanje protiv njega.

Za sada SAD traži njegovo izručenje, i to nakon što je tamošnje tužiteljstvo u četvrtak objavilo da je optužen za urotu zbog pokušaja da pristupi tajnom računalu njihove vlade zajedno s bivšom vojnom-obavještajnom analitičarkom Chelseom Manning.

Ukidanje azila smatra se kontroverznim u Ekvadoru. Prethodni predsjednik Rafael Correa optužio je svog nekadašnjeg političkog saveznika za “zločin koji čovječanstvo nikada neće zaboraviti” i opisao ga kao “najvećeg izdajnika u povijesti Ekvadora i Latinske Amerike”, piše The Guardian.

Centar za špijuniranje

WikiLeaks povezan je s kampanjom koja je imala za cilj slabljenje političkog utjecaja Morena, odnosno s anonimnom web stranicom koja je tvrdila da je Morenov brat pokrenuo offshore tvrtku. Materijal koji se nalazio na stranicama uključivao je i privatne fotografije Morena i njegove obitelji.

Ekvadorski predsjednik negirao je u svom prvom intervjuu nakon ukidanja azila Assangeu da se radi o odmazdi zbog dokumenata koji su procurili o njegovoj obitelji te je dodao kako mu je žao što je Assange navodno koristio veleposlanstvo kako bi se miješao u demokratske procese drugih zemalja.

“Vrlo je žalosno što su na našem teritoriju ekvadorske ambasade u Londonu, uz dopuštenje prethodne vlade, omogućeni uvjeti za miješanje u procese drugih država“, rekao je Moreno.

“Ne možemo dopustiti da naš dom, dom koji je otvorio svoja vrata čovjeku u nevolji, postane centar za špijuniranje”, kazao je Moreno.

“Ovakvim aktivnostima krše se uvjeti azila. Naša odluka nije arbitrarna, već se temelji na međunarodnom pravu”, dodao je.

Neće biti izložen mučenju ili smrtnoj kazni

Ekvadorski predsjednik također je naglasio kako je dobio službeno jamstvo da život Assangea neće biti ugrožen.

“Za nas je najvažnije pravo – pravo na život”, rekao je.

“Iz tog smo razloga konzultirali vladu Ujedinjenog Kraljevstva o mogućnosti izručenja Assangea trećim zemljama u kojima bi mogao biti izložen mučenju, zlostavljanju ili smrtnoj kazni. Ujedinjeno Kraljevstvo dalo nam je pisana jamstva da neće biti izručen ni jednoj zemlji u kojoj bi mogao proći takav tretman”, dodao je.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)