DŽEBA: Vesna Saradžić(SDP) opstruira uspostavu vlasti u HNŽ

Vrijeme:1 min, 6 sec

Klub Srba u Skupštini Hercegovačko-nertvanske županije čije je formiranje najavljeno za 11 sati, ponovo nije formiran.

Kako saznaje HMS predloženo je da predsjedateljica Kluba bude Vesna Saradžić iz SDP-a, a njezina zamjenica Zora Dujmović iz HDZ BiH, te da Klub za zamjenika predsjedatelja Skupštine HNŽ iz reda srpskog naroda kandidira Zoru Dujmović, budući se SDP izjasnio da ne želi sudjelovati u vlasti s nacionalnim strankama. No, Saradžić je to odbila.

– Gospođa Saradžić, čija je stranka jasno rekla da ne želi participirati u vlasti s nacionalnim strankama, odnosno HDZ-om i SDA-om opstruira formiranje izvrše vlasti u HNŽ. Ovime se nanosi šteta ne samo srpskom narodu u ovoj županiji, već i onemogućava implementacija izbornih rezultata, izjavio je za Hrvatski Medijski Servis zastupnik HDZ BiH u Skupštini HNŽ Damir Džeba.

On je najavio kako će HDZ BiH u dogovoru sa SDA tražiti izmjenu odnosno usklađivanje Poslovnika o radu Skupštine HNŽ s ustavom koji predviđa izbor tročlanog kolegija županijskog parlamenta, koji onda između sebe bira predsjedatelja i dva zamjenika.

Izbor čelništva Skupštine preduvjet je za izbor županijske vlade koju bi trebali činiti ministri iz dva HDZ-a koji zajedno imaju 16 zastupnika i SDA koja ima 8 zastupnika. Skupština HNŽ broji 30 zastupnika, a za izbor županijske vlade potrebna je podrška dvotrećinske većine.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori