ZATVOREN MOSTARSKI SAJAM- Kina dominirala, sklopljeno niz poslovnih ugovora

Vrijeme:2 min, 39 sec

Dvadeset drugi međunarodni sajam gospodarstva – Mostar 2019., na kojem se predstavilo oko 750 izlagača iz 30 zemalja, zatvorio je svoja vrata, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ovogodišnji je Sajam, koji se održavao od 9. do 13. travnja, prema riječima organizatora, u organizacijskom pogledu napravio veliki iskorak, a po broju izlagača i posjetitelja nadmašio prethodni.

Zasluge za to u velikoj mjeri pripadaju zemlji partneru Narodnoj Republici Kini koja je na sajmu u Mostaru predstavila svoje „gospodarsko čudo“ od umjetne inteligencije, brzih vlakova budućnosti, telekomunikacijskih uređaja sve do bogate kulture i tradicije. Štand NR Kine prostirao se na preko 2.000 metara četvornih i to je bilo najupečatljivije i najveće predstvaljanje jedne zemlje partnera na ovoj sajamskoj izložbi u njezinoj povijesti.

Sajam je bio mjesto izravnih susreta poslovnih ljudi koji su iskazali jak poduzetnički duh što je rezultiralo brojnim poslovnim dogovorima, a izdvajamo: ugovore između telekomunikacijskog diva Huaweijea i Sveučilišta u Mostaru, Turističkog klastera između BiH, Hrvatske i Crne Gore, na sajmu je predstavljena 4G mreža od strane sva tri bh. telekomunikacijska operatera i sklopljeno niz drugih poslovnih dogovora među izlagačima. Interes za nastup na sajmu pokazale su i zemlje koje ranije nisu bile prisutne u Mostaru i najavile svoj dolazak dogodine.

„S ovim sajmom smo podigli letvicu visoko. Drago nam je što su izlagači kao i posjetitelji zadovoljni ovogodišnjom ponudom što su mnoge kompanije zabilježile dobre poslovne rezultate kako u plasmanu svojih roba na ovo tržište tako i u prodaji i što su nam se najavili i za iduću godinu. Zadovoljni smo također i posjetom, a o nekim konkretnijim brojkama moći ćemo govoriti nešto kasnije. Ovom se prigodom zahvaljujem svim našim izlagačima i posjetiteljima što su svojim dolaskom obogatili sadržaj i ponudu Mostarskog sajma. Pozivam ih da se vidimo i dogodine na istom mjestu na 23. međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2020“ – poručila je direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Podsjetimo kako su na ceremoniji otvorenja Mostarskog sajma sudjelovali visoki izaslanici iz brojnih zemalja svijeta, čelnici zemalja iz okruženja kao i visoki predstavnici zemlje partnera NR Kine koji su uručili pismo kineskoga premijera Li Keqianga predsjedatelju Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, u kojem pozdravlja suradnju dviju zemalja i nastup kineskih izlagača na Mostarskom sajmu. S govornice Mostarskog sajma poslane su poruke mira, stabilnosti i međusobne suradnje zemalja regije, što je prenijelo oko 300 akreditiranih novinara poslavši pozitivnu sliku iz Mostara u cijeli svijet.

Reportažu o Mostarskom sajmu prikazala je i kineska državna televizija koju prati pola milijarde gledatelja.

Tijekom sajma, održano je nekoliko iznimno posjećenih i značajnih konferencija, stručnih skupova, radionica i okruglih stolova, od kojih izdvajamo konferenciju “Gospodarstvo – ključni čimbenik razvoja društva”, Međunarodne B2B susrete, Gospodarski forum u organizaciji NR Kine, veliku konferenciju o turizmu…

Na sajmu se govorilo u ulaganjima u BiH, korištenju europskih fondova, prekograničnoj suradnji, gastronomiji, novim tehnološkim dostignućima, zapošljavanju osoba s invaliditetom. Opću sajamsku izložbu, pratile su i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma i Sajam knjige i nakladništva te raznovrstan kulturno-zabavni program za sve uzraste.

Dodijeljene su i nagrade najboljim vinarima, kao i priznanja za najuspješniji nastup na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva.

Vrata sajma zatvorena su uz želju da se svi vidimo na istome mjestu i dogodine na 23. međunarodnom sajmu gospodasrstva Mostar -2020.

 

hms.ba/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)