Općina Drvar odbila zahtjev Katoličke crkve za gradnju crkve

Vrijeme:3 min, 7 sec

Općina Drvar odbila je zahtjev Katoličke Crkve za izdavanje lokacijske informacije (urbanističke suglasnosti) za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta u vlasništvu Župe za humanitarne, karitativne i druge djelatnosti.

Iz Župe Drvar je nakon toga rečeno kako su općinske vlasti odbile navedeni zahtjev ne navodeći po kojem zakonskom osnovu to čini, iako su, kako tvrde, priložili svu traženu dokumentacija i platili sve potrebne pristojbe.

-Katolička Crkva u Drvaru već više od 20 godina ima problem s lokalnim vlastima i oko iznalaženja lokacije za izgradnju crkve, budući da se od 1995. svi vjerski obredi za katolike vrše u zgradi nekadašnjeg Sokolskog doma, odnosno društvenog doma ‘Partizan’ (kako se zvao za vrijeme SFRJ) kojeg je tadašnje povjerenstvo Vlade HRHB za Drvar dalo Župi na privremeno korištenje do izgradnje nove crkve s pratećim objektima. To ‘privremeno’ traje već 24 godine, a zgrada improvizirane crkve – koja je u općinskom vlasništvu – u međuvremenu je toliko propala i oronula da je postala opasna po zdravlje i život vjernika koji se tamo okupljaju, napose za nemali broj djece-izjavio je za Slobodnu Dalmaciju vlč. Davor Klečina, župnik Župe sv. Josipa u Drvaru.

On dodaje kako su kontaktirali i lokalne vlasti u Livnu po ovom pitanju i rečeno im je da je zahtjev koji su podnijeli Općini Drvar pravno utemeljen te naglašava kako je ovakav odnos lokalnih vlasti u Drvaru prema Katoličkoj Crkvi očito posljedica političkog pritiska s viših razina, a nikako pravne prirode.

-Župa neće odustati od potraživanja svojih prava pa će uložiti žalbu Ministarstvu graditeljstva, obnove i prostornog uređenja HBŽ u nadi da će u odluci ovog ministarstva Vlade HBŽ prevagnuti pravda i pravo, a ne politikantstvo, politička trgovina i podrška bezakonju-poručio je župnik Klečina dodajući kako se mnogi također čude da je općinskim vlastima draže gledati jedan zapušten prostor u širem središtu ionako zapuštenog i neurednog grada nego li dati dozvolu da se taj prostor uredi kako bi se vanjska slika grada barem donekle uljepšala i popravila. Poručio je kako će crkva i on osobno poduzeti sve pravne mogućnosti kako bi uspjeli u svojoj nakani.

Za razloge odbijanja davanja suglasnosti lokalnih vlasti za izgradnju crkve pokušali smo saznati u općini, ali nam je rečeno da je načelnica Dušica Runić (SNSD) na putu u četvrtak i petak i uputili su nas na općinsku Službu za urbanizam. Telefonom smo kontaktirali i šeficu Natašu Kecman, koja nam je ljubazno kazala da upit spremimo pismenim putem, što smo i učinili. Međutim tijekom dana odgovor nije stigao, a ponovo smo je pokušali kontaktirati telefonom, međutim nitko se nije javljao tako da nismo uspjeli saznati pravne ili prave razloge što je crkva dobila „crveno svjetlo“ za spomenuti objekt.

Inače, prva katolička crkva u Drvaru izgrađena je 30-ih godina prošlog stoljeća, da bi tijekom 2. svjetskog rata gotovo svi Hrvati katolici, zajedno sa župnikom vlč. Waldemarom Maximilianom Nestorom, bili ubijeni.

Komunističke vlasti su 1949. godine srušile crkvu te je oduzeto oko 6.000 četvornih metara zemljišta, a dio od oko 1.062 četvorna metra ostao je u vlasništvu Crkve. Nakon Domovinskog rata u Drvar se doselio veliki broj prognanih Hrvata iz raznih dijelova BiH te je tamo napravljena privremena crkva.

Banjolučki biskup mons. Franjo Komarica, zajedno sa svećenicima, uputio je od 1996. brojne dopise na adresu načelnika Općine Drvar s molbom da se trajno riješi pitanje katoličke crkve u Drvaru, no predstavnici vlasti su uglavnom ignorirali te dopise. Jedino su odgovor dobili od bivše načelnice Anke Papak-Dodik koja je 2006. godine navela da »ne postoji lokacija za katoličku crkvu po tada važećem urbanističkom i regulacijskom planu grada, te da općina nema financijskih sredstava za preskupu izmjenu plana«. U međuvremenu su vlasti Hercegbosanske županije pokušale postići dogovor s vlastima u Drvaru oko izgradnje crkve, no bez uspjeha.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)