UHIĆEN ZBOG “ISTRAGE: U Ekvadoru uhićen čovjek blizak Assangeu dok je pokušavao napustiti zemlju

Vrijeme:1 min, 5 sec

Osoba bliska suosnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu uhićena je dok je pokušavala napustiti Ekvador, javlja ekvadorsko ministarstvo unutarnjih poslova, a prenosi BBC.

Ministrica unutarnjih poslova Maria Paula Romo nije imenovala čovjeka, ali je rekla kako je uhićen zbog “istrage”.

Neimenovani vladin dužnosnik izjavio je za Associated Press da se radi o Oli Binu, švedskom programeru.

“Osoba bliska Wikileaksu, s boravištem u Ekvadoru, uhićena je danas poslijepodne kada se pripremala za put u Japan”, objavilo je u četvrtak navečer ministarstvo unutarnjih poslova Ekvadora.

Muškarac već nekoliko godina živi u Ekvadoru i često je putovao u veleposlanstvo u Londonu gdje je boravio Assange, rekla je Romo za CNN.

“Pritvoren je samo zbog istrage”, kazala je.

Ekvadorski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, izjavio je za Associated Press da je Bini uhićen u zračnoj luci Quito.

Nakon što su se proširile vijesti o uhićenju Oli Bina, na društvenim mrežama reagirali su mnogi njegovi prijatelji i kolege.

“Vrlo me zabrinula vijest o njegovom uhićenju”, napisao je na Twitteru Martin Fowler, američki računalni programer. “Nije imao priliku ni razgovarati s odvjetnicima“.

Ranije tijekom dana, u četvrtak, Maria Paula Romo održala je konferenciju za novinare i rekla kako osoba bliska Wikileaksu živi u Ekvadoru. Ola Bini ubrzo je nakon njene izjave na Twitteru napisao kako počinje “lov na vještice”, prenosi Index.hr.

Dnevnik.ba

Odgovori