Jasenovac: Popis pun nedoumica, a optužbe kao za Brozove Jugoslavije

Vrijeme:1 min, 57 sec

Posebna komemoracija mimo službene s jasnim političkim ciljem

Insistiranjem i ove godine na posebnoj komemoraciji u Jasenovcu, pojedini politički akteri pokazali su da se nisu puno u neargumentiranim optužbama Mesić i Goldsteinpomaknuli od vremena bivše Jugoslavije. Ta Jugoslavija sustavno je gradila sliku u Hrvatima kao genocidnom narodu, istovremeno skrivajući istinu o masovnim komunističko-jugoslavenskim zločinima nakon rata.

Umjesto da se napokon shvati da je žrtva – žrtva, i da brojke o ubijenima ne smiju biti predmet političkog dogovora ili sile, već da one moraju biti dio povijesne istine, i ove godine u Jasenovcu mogle su se čuti političke konstrukcije. Optuživati vladu Andreja Plenkovića za toleriranje ustaštva i korištenje rijetkih ispada potpuno marginalnih skupina u hrvatskom društvu za optužbe na račun cijele države teško je ne doživjeti zlonamjernima. Jedna od prvih operacija jugoslavenskih tajnih službi protiv hrvatske nezavisnosti bilo je miniranje židovske općine u Zagrebu i spomenika partizanima na Mirogoju, pa su mnogi u Hrvatskoj vrlo osjetljivi na optužbe koje jednostavno ne drže vodu.

Predstavnik organizatora i predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus je danas u Jasenovcu izjavio kako se stavlja znak jednakosti između NOB-a i NDH, što nije točno. Onda je u nastavku zaključio kako se ne može prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja isto.

Mi, potomci žrtava zločinačke NDH, već četvrti puta smo ovdje sami, dijelom i zato što se danas stavlja znakKolinda Grabar Kitarović i izraelski predsjednikjednakosti između NOB-a i NDH. Mi nikada nismo izjednačavali hrvatski narod s NDH, ali ne ćemo nikada prihvatiti da su žrtve Jasenovca i Bleiburškog polja isto.

Međutim, nevina žrtva je nevina žrtva, bila ona Židov, Srbin, Rom ili Hrvat. Na majku koja je upravo rodila, pa zločinac ubija prvo nju pa onda odmah nakon toga i dijete, možemo gledati samo kao na ubijenu žrtvu koja zaslužuje pijetet kao i sve druge nevine žrtve.

Vrijedi još primijetiti kako su današnju komemoraciju organizirali, uz Koordinaciju židovskih općina, Savez antifašističkih boraca Hrvatske, Srpsko narodno vijeće i Savez Roma Kali Sara, a došli su ju podržati i političari s ljevice: predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je u Jasenovac poveo gotovo sve kandidate sa svoje izborne liste, čelnica Amsterdamske koalicije Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Mirando Mrsić, Veljko Kajtazi, Boris Miletić, a sa zakašnjenjem je na podij pristigao i bivši predsjednik Stjepan Mesić. Tu se u Hrvatskoj očigledno ništa ne mijenja.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori