DUBROVNIK Završio summit “17+1” – značajan napredak u odnosima s Kinom

Vrijeme:3 min, 57 sec

U Dubrovniku je održan summit 16+1, sastanak 16 srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja i Kine. Nakon plenarne sjednica šefova vlada država Srednje i Istočne Europe i Kine potpisani su brojni sporazumi o suradnji Kine i ostalih država sudionica. Inicijativi 16+1, od danas se pridružila i Grčka. Prihvaćena je Deklaracija iz Dubrovnika koja određuje smjer odnosa 17 zemalja i Kine, a odlučeno je da će sljedeći summit biti održan u Kini.

U Dubrovniku se format 16+1 prvi put proširio i prerastao u 17+1 jer se pridružila i Grčka. Atena je važna europska poluga kineskog novog puta svile “Jedan pojas, jedan put” jer je luka u Pireju od 2009. u kineskom vlasništvu i roba iz nje ide željeznicom prema srednjoj Europi.

Održan je i 9. poslovni forum inicijative u čijem su fokusu bili infrastruktura, turizam te malo i srednje poduzetništvo. Riječ je o najvećem skupu gospodarstvenika dosad u Hrvatskoj. Osim javnih, uključene su i privatne tvrtke iz Hrvatske. Među tim projektima je izgradnja novog stadiona na Kantridi u Rijeci, ulaganja u obnovljive izvore energije, željeznicu, izgradnja Muzeja iluzija u Šangaju.

Kineski premijer Li Keqiang izjavio je da “ovaj sastanak na vrhu još jednom pokazuje da smo ujedinjeni u multilateralnim odnosima.

– Ujedinjeni smo u želji da postignemo slobodnu trgovinu. U današnjem svijetu imamo pravila trgovine, bilateralne ugovore, a i prekoregijsku suradnju. Ova naša suradnja između država Srednje i Istočne Europe i Kine je jedna takva suradnja.

– Zajedno s premijerom Plenkovićem i premijerom Bugarske pokrenuli smo centar globalnog partnerstva. Taj je centar poput svojevrsnog think-thanka. To je tijelo koje će omogućiti konzultacije, kako bi se omogućilo kineskim poduzećima da bolje razumiju europska pravila, a i obrnuto.

– Tijekom ovog sastanka na vrhu pozdravili smo i Grčku kao punopravnu članicu. Sada smo platforma 17 + 1. Dva su naziva – Kina i države srednje i istočne Europe, a drugi naziv je 16 tj. 17 + 1. Upravo zbog tog međusobnog poštivanja i možemo tako daleko doći kao što smo i došli u našoj suradnji. Svakako ćemo nastaviti podržavati slobodnu trgovinu i promicati pravedni i ujednačeni tretman svih kompanija, poduzeća, institucija. Promicat ćemo suradnju na temelju utvrđenih pravila, kazao je među ostalim kineski premijer.

Zvizdić u Dubrovniku: Ove godine očekujemo oko 100.000 kineskih turista

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas boravi u Dubrovniku gdje se na 8. summitu šefova vlada NR Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (16+1) obratio kolegama premijerima na plenarnoj sjednici Samita.

Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina zemlja koja u što skorijem vremenu očekuje dobijanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, te da je europski put bio i da dalje ostaje glavni vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine.

“Zadovoljstvo mi je biti svjedokom razvoja i jačanja naše zajedničke suradnje u okviru “16+1” te naglašavam posvećenost Bosne i Hercegovine nastavku aktivnog učešća u implementaciji do sada dogovorenih projekata. BiH je veoma zainteresirana da nastavi s daljnjim unapređenjem i jačanjem veza s Narodnom Republikom Kinom i zemljama srednje i istočne Europe u oblasti turizma, energetike, transporta, metalske i drvne industrije jer to su naši prioriteni sektori i nositelji našeg najvećeg potencijala za domaća i strana ulaganja”, rekao je Zvizdić./HMS/

Premijer Hrvatske Plenković zahvalio je svima što su došli u Hrvatsku na 8. sastanak na vrhu, a posebno je zahvalio premijeru Liju koji je 4 dana proveo u Hrvatskoj. Naglasio je kako će njegov posjet i ovaj današnji summit biti referentna prekretnica u jačanju odnosa i suradnje na platformi “17+1“.

– Posebno mi je drago da smo danas u Dubrovniku, gradu koji je i u povijesti krasila važna uloga u trgovini u spajanju istoka i zapada i u diplomaciji, imali prigodu održati naš susret, naglasio je. Premijer je istaknuoo kako je Marko Polo, koji se rodio na Korčuli, otoku blizu Dubrovnika, bio preteča suradnje s Kinom.

– Drago mi je kako će ovaj summit biti zapamćen po tome što se platformi priključila i Grčka i na taj se način unaprijedio i proširio format suradnje, rekao je premijer Plenković.

– Danas je održan i 9. Poslovni forum na kojem se okupilo više od 1000 ljudi i na kojem je održano mnogo konkretnih sastanaka i uvjeren sam da će iz tih sastanaka biti puno rezultata u pogledu novih ugovora i poslova te s time i povećanja trgovinske razmjene.

Premijer je naglasio kako mu je drago što je ova godina, godina hrvatsko-kineske suradnje u području kulture i turizma, koja će pridonijeti tome da možemo u budućnosti ugostiti još više kineskih turista, kojih je u prošloj godini bilo četvrt milijuna.

– Danas smo usvojili konsenzusom smjernice koje predstavljaju naglasak na sva područja koja želimo graditi suradnju između Kine i država Europe. Od bolje povezanosti, preko trgovine, investicija pa do suradnje u nizu resora, rekao je premijer Hrvatske.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)