U Europskom parlamentu u Bruxellesu svečano otvorena izložba: “Osijek na udaru brutalne agresije”

Vrijeme:2 min, 43 sec

 

Na poziv Europske pučke stranke EPP i hrvatskog zastupnika Ivice Tolića 09. travnja 2019. na prigodnoj svečanosti u Europskom parlamentu u Bruxellesu otvorena je multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“.

Izložba autora Zlatka Dernaja, ratnog Načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka sastoji se od 25 panela sa 40 fotografija, zajedno sa 8 minutnim dokumentarnim filmom Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a čini kolaž individualnih priča o ratnom razaranju hrvatskog grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih.

Izložba šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

Već prigodom samog postavljanja izložba je pobudila veliki interes i zastupnika i brojnih delegacija.

Otvorenju izložbe nazočili su:Ministar Savjetnik Veleposlanika Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Josipa Pare, Alma Ljubić, Zastupnici u Europskom parlamentu: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ruža Tomašić, Davor Škrlec, Ivan Jakovčić i Jozo Radoš, zastupnik Republike Slovenije Franc Bogović, Ministar savjetnik pri stalnom predstavništvu RH u EU Ivan Zeko-Pivač i brojni drugi strani zastupnici Europske pučke stranke.

Autor izložbe Zlatko Dernaj posebno se zahvalio hrvatskom zastupniku Ivici Toliću i Europskoj pučkoj stranci na prepoznavanju poruka i omogućavanju postavljanja izložbe u Europskom parlamentu. Naglasio je da

“Izložba ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje Europske budućnosti napretka za sve građane. Sa ovog središnjeg mjesta europske politike želimo poslati poruku sadašnjim i budućim zastupnicima i dužnosnicima Europskog parlamenta na dodatni angažman za pronalaženje i odobravanje namjenskih sredstava za kvalitetnu obnovu i ratom razorene graditeljske i kulturne baštine u Republici Hrvatskoj.”

Hrvatski zastupnik i domaćin svečanosti Ivica Tolić na svečanosti otvorenja naglasio je:

“Prije svega želim pozdraviti Heroje Osijeka i kazati da trebate razumjeti da je Osijek bio u okruženju vrlo, vrlo dugo vremena u Domovinskom ratu i kako je Osijek sam po sebi heroj , kao što su i ovi ljudi koji su postavili ovu izložbu i snimili ovaj film.

Osim, sto je to bila velikosrpska agresija s ciljem da se zauzme najveći dio teritorija Republike Hrvatske, kojemu smo se mi hvala Bogu uspješno suprotstavili, to je bio i sukob dva različita koncepta i dvije različite politike, a ja bih rekao i dva različita svijeta. S jedne strane mlada demokracija Hrvatska, koja je već tada imala jasno opredjeljenje da želi postati dio Europske unije i NATO-a i s druge strane ideološki još uvijek komunistička Jugoslavenska narodna armija i svijet koji je bio suprotan Europskim vrijednostima koji su željeli nastaviti jednoumnu politiku na cijelom prostoru bivše države i koji su bili protiv slobode i protiv demokracije i protiv mira. Mislim da to trebamo uvijek naglašavati. Posebno mi je drago da je baš ova tema, Osijek u Domovinskom ratu, moja zadnja službena aktivnost u Europskom parlamentu i koristim ovu prigodu svima zahvaliti na suradnji. Proglašavam ovu izložbu otvorenom.”

Stotinjak posjetitelja izložbe sa posebnom pozornosću obišlo je izložene eksponate, a bilo je i emocija i suza onih medu posjetiteljima, koji su proživjeli strahote Domovinskog rata.

Nakon svečanosti otvorenja izložbe, osjećka glazbena legenda ali i časnik Hrvatske vojske Krunoslav Kićo Slabinac održao je koncert domoljubnih pjesama.

Za Heroje Osijeka
Zlatko Dernaj
Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)