HERCEG BOSNA VIŠE NIJE PROBLEM? Kako je Izetbegović pacificirao Komšića i njegove jastrebove

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Posljedica je to činjenice da je Željko Komšić i njegov DF sklopio koaliciju s Izetbegtovićem i njegovom SDA. Time je Izetbegović zapravo svim bh. javnostima učinio veliku uslugu: oslobodio nas je zlobnih, neupućenih i rušiteljskih komentara Komšićevih jastrebova koji su u posljednje dvije godine dobijali neobično veliki prostor u sarajevskim medijima.

Iako je nakon jučerašnjeg mostarskog sastanka izaslanstava SDA i HDZ-a BiH koje su predvodili predsjednici Bakir Izetbegović i Dragan Čović više puta spomenuta Herceg Bosna, treći entitet kao i Hrvatska radio televizija Herceg Bosne nije bilo uobičajene ostrašćene reakcije dijela sarajevske javnosti.

Naime, Izetbegović i Čović jučer su se složili kako samo prema Hrvatima neodgovorna bošnjačka politika može stvoriti treći entitet, kako HRT Herceg Bosne nije nikakav problem, kako se Izborni zakon BiH mora mijenjati na način da svaki narod nesmetano može izabrati svoje političke predstavnike te kako DF Željka Komšića ipak pripada bošnjačkoj političkoj reprezentaciji. Sve redom teme čije samo spominjanje izaziva salvu otrovnih, mrziteljskih komentara dijela sarajevskih „političkih analitičara“ koji se predstavljaju u prvom redu „građanima“, a u stvari su prikriveni bošnjački nacionalisti, ili u najmanju ruku antihrvatski i antisrpski šovinisti. Naravno, riječ je redom o velikim fanovima Željka Komšića i fenomena Komšić.

Posljedica je to činjenice da je Željko Komšić i njegov DF sklopio koaliciju s Izetbegovićem i njegovom SDA. Time je Izetbegović zapravo svim bh. javnostima učinio veliku uslugu: oslobodio nas je zlobnih, neupućenih i rušiteljskih komentara Komšićevih jastrebova koji su u posljednje dvije godine dobijali neobično veliki prostor u sarajevskim medijima. Štoviše, dobijali su toliki prostor da se u jednom trenutku činilo kako upravo takva šovinistička mišljenja predstavljaju bošnjački politički i medijski mainstream.

Naravno, to ne mijenja činjenicu da je i Željko Komšić i sve što predstavlja ustvari upravo projekat SDA. No, sada je postalo očito kako je fenomen Komšić ispunio svoju zadaću, barem kada su Hrvati u pitanju. Nema potrebe da se dalje truju hrvatsko-bošnjački odnosi. Izbori su okončani, pobjednici su poznati i vrijeme je da se uspostavi nova vlast. To je uostalom upravo ono što od bh. političara traže svi relevantni međunarodni akteri.

Tu se i krije razlog šutnje i Komšića i njegovih jastrebova. Herceg Bosna ovoga puta nije bila povod da se Hrvate označava „UZP-ovcima“, HRT Herceg Bosne nije „uvod u podjelu BiH“, a bošnjačka politika kao povod stvaranja trećeg entiteta nije „opasna zamjena teza“. Ne. Sada je sve podređeno uspostavi vlasti i dobro je da je tako.

Željko Komšić i svi oni koji su ga kao fenomen  podržavali ispunili su svoju zadaću homogenizacije Bošnjaka i bošnjački je narod (preciznije rečeno SDA) dobio dva člana Predsjedništva. Sada njihova uloga više nema smisla. Stoga su i jastrebovi naglo utihnuli.

Pred njima je ipak jedan novi zadatak. Sada trebaju srušiti Vladu Županije Sarajevo koju čine sve bošnjačke stranke osim SDA. U ovom je trenutku teško predvidjeti kada će se to dogoditi, ali to je definitivno jedan od sljedećih strateških ciljeva Bakira Izetbegovića a Željko Komšić je jedna od poluga preko koje to planira ostvariti.

Cijena usluga je uistinu oprava sitnica – dobra i pozicija plaća za samog Komšića, po neko savjetničko mjesto istaknutijim prvoborcima-trovačima, po neko mjesto u izvršnoj vlasti za DF i to je to.

Naposljetku, vlast je ipak prevelika slast. Jer kao što reče Reuf Bajrović, jedan od Komšićevih jastrebova – život je prekratak da se provede u oporbi. Komšić i njegovi to vrlo dobro znaju. Zato sada i šute.

 

Jurica Gudelj/Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)