Predsjednica Republike primila Li Keqianga, predsjednika Državnog vijeća Narodne Republike Kine

Vrijeme:1 min, 52 sec

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je izaslanstvo Narodne Republike Kine na čelu s Li Keqiangom, predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike Kine, koji boravi u prvom službenom posjetu Republici Hrvatskoj. Nakon službenog posjeta Zagrebu, kineski premijer će sudjelovati na Osmom sastanku na vrhu šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe.

Predsjednica je posjet označila kao daljnji iskorak u bilateralnim odnosima dviju zemalja, koji je započeo njenim državnim posjetom Kini 2015. godine, potvrdivši tako zajednički interes za produbljivanjem i jačanjem postojeće prijateljske suradnje u svim područjima.

Istaknula je, među ostalim, kako su odnosi dviju država obogaćeni i suradnjom unutar Kina + 16 formata, kojoj Hrvatska pridaje veliku važnost vjerujući kako može poslužiti jačanju i konkretiziranju gospodarske suradnje. Format Kina+16 je potpuno transparentan te komplementaran dio EU-kineskog strateškog partnerstva, a uvelike je pridonio i jačanju političkog dijaloga i ostale suradnje s Kinom.

Spomenula je i značaj inicijative „Jedan pojas, jedan put“, koja jačanjem infrastrukturnih i gospodarskih odnosa Kine i ostalih država potiče svjetski gospodarski razvoj te promiče mir, sigurnost i prijateljstvo među državama. U tom smislu naglasila je i Inicijativu triju mora i njezinu komplementarnost s Inicijativom „Jedan pojas, jedan put“, posebice u kontekstu povezivanja Azije s Europom.

Govoreći o Pelješkom mostu, Predsjednica je istaknula kako je CRBC prva kineska kompanija koja je dobila posao jednog tako velikog infrastrukturnog projekta na tlu Europske unije, i to na javnom natječaju koji se sufinancira iz fondova EU. Istaknula je važnost luke Rijeka i željeznice od Rijeke do Zagreba i dalje, kao najpogodnijeg pravca za robnu razmjenu između Kine i srednje i istočne Europe, odnosno Europske unije.

Predsjednik Državnog vijeća Narodne Republike Kine naglasio je veliki značaj ovog projekta te istaknuo kako je nastavak i proširenje suradnje između Hrvatske i Kine na gospodarskom planu, posebno vezano uz infrastrukturne projekte, od vitalne važnosti za Kinu. Naglasio je kako Kina iznimno cijeni hrvatsku spremnost na suradnju, a hrvatsko-kineske odnose želi temeljiti na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom uvažavanju.

Sugovornici su se složili kako postoji potreba za daljnjim jačanjem suradnje na području turizma kao i za uspostavom izravnih letova između Hrvatske i Kine. Na kraju sastanka Predsjednica Republike pozvala je u uzvratni posjet Hrvatskoj predsjednika NR Kine Xi Jinpinga.

 

predsjednica.hr/ http://predsjednica.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori