Slovenija: Optužbe o navodnom hrvatskom prisluškivanju SOA-e, po istoj matrici kao i u slučaju BiH

Vrijeme:1 min, 35 sec

Slovenske optužbe u isto vrijeme kad i optužbe iz BiH

edna od stranaka u koalicijskoj vladi slovenskog premijera Marjana Šareca zatražila je hitan sastanak slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodne “špijunske afere” u kojoj su sudjelovale hrvatske obavještajne službe, javlja HRT.

“Očekujemo hitno sazivanje vijeća za nacionalnu sigurnost i očekujemo da se mirnim i promišljenim koracima SOAzaštiti našu državu, ljude, medije i demokraciju. Slovenski politički vrh mora progovoriti o grubom hrvatskom kršenju europskih vrijednosti i vladavine prava”, navela je u priopćenju stranka Socijalnih demokrata (SD) Dejana Židana, jedna od koalicijskih partnerica u vladi premijera Marjana Šareca.

Nakon što je premijer Šarec ovaj tjedan izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju.

Televizijska postaja POP-TV objavila je naime da je hrvatska vlada “preko posrednika” pokušala utjecati na njihovo uredništvo “kako ne bi objavilo otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži” stoje hrvatske obavještajne službe, te da imaju dokaze kako su te službe do informacije da će reportaža biti objavljena saznala prisluškujući slovenske novinare.

Reagirajući na navode komercijalne televizije, u stranci Socijalnih demokrata (SD) naveli su da je potreban hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost jer je “hrvatska politika nezakonitim i nemoralnim potezima ugrozila međusobno povjerenje, izdala zajedničke europske i civilizacijske vrijednosti te je tako i hrvatskoj državi i hrvatskim ljudima uzrokovala veliku nacionalnu sramotu i štetu međunarodnih razmjera”.

Vrijedi primijetiti da slovenske optužbe dolaze u isto vrijeme kad i optužbe iz BiH i po istoj matrici, pa se postavlja pitanje ne vodi li se specijalni rat protiv Hrvatske i to iz više okolnih država?

 

hkv.ba/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori