Pomozi sirotu….: Izbjeglice i prognanici iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

Pročitajte i u galeriji dokumenata iz Priručnika general pukovnika HV-a Slobodana Praljka kako su Hrvati u “udruženom zločinačkom pothvatu dijeljenja BiH !?” tijekom devedesetih u Hrvatskoj pored 200 000 svojih prognanika  prihvatili i ogroman broj izbjeglica iz BiH većinom muslimana/Bošnjaka  koji su bježali pred četničkim nožem.

 Zbrinjavanje prognanika i izbjeglica zahtijevalo je ogromna financijska i materijalna sredstva, a to se danas olako zaboravlja. Stvoriti uvjete za koliko-toliko normalan život značilo je osigurati smještaj, hranu, odjeću, knjige… Uz sve to valjalo je obaviti i niz drugih poslova: organizacijskih, socijalnih, zdravstvenih, pravnih… Za ratom izmučenu i iscrpljenu Hrvatsku s razorenim gradovima, s preko 200.000 porušenih ili oštećenih stambenih objekata, s blokiranim prometnicama, s okupiranim dijelovima državnog teritorija, s velikim brojem nezaposlenih… bio je to veliki teret s kojim se uhvatila ukoštac i kojeg je uspješno riješila, i to prije svega na račun svog pučanstva.

Širokogrudnost hrvatskog puka i vlasti očituje se i u tome što se Republika Hrvatska nastavila brinuti o izbjeglim bosanskohercegovačkim muslimanima/Bošnjacima  u vrijeme oružanih napada promuslimanske  tzv.Armije BiH na Hrvate Bosne i Hercegovine. Sukobljavanja između zaraćenih strana u Bosni i Hercegovini ničim se nije odražavalo na status izbjeglica.

Prognanici i izbjeglice bili su smješteni u 416 izbjegličkih centara. Hrvatska je samo na njihov smještaj potrošila 1,4 milijarde USD. Hrvatska je na bosanske izbjeglice do 31.10.1993. potrošila 773 mil. USD, a Ujedinjeni narodi oko 400 mil. Ukupna pomoć svijeta Hrvatskoj za izbjeglice do kraja 1993. iznosila je svega 48,6 mil. USD, a Hrvatska je mjesečno trošila između 60 i 90 milijuna dolara. Međunarodna zajednica je snosila troškove izgradnje izbjegličkih naselja u Čepinu, Gazi kod Karlovca, Kutini, Lipovljanima, Rokovcima, Savudriji i Rokovcima. Troškovi zdravstvene zaštite su, za izbjeglice tijekom 1993. godine, bili 17,8 mil. USD. Najveći dio troškova snosila je Republika Hrvatska, a doprinos Međunarodne zajednice u pokrivanju troškova bio je 5 mil USD. Uz financijsku, Republika Hrvatska je primala i materijalnu humanitarnu pomoć koja je 1992. pokrivala 60 posto potreba prognanika i izbjeglica, a 1993. tek oko 30 posto.

Za Uredništvo portala Hrvatsko nebo Daran Bašić

 

23. IZBJEGLICE I PROGNANICI IZ BOSNE I HERCEGOVINE U REPUBLICI HRVATSKOJ

ČINJENICE

 

KOMENTAR General Pukovnika Slobodana Praljka

Nakon što smo danima i noćima na splavi (vidi se na slici D-120) prevezli 15 000 ljudi (Muslimana-Bošnjaka) i 3000 automobila i smjestili ih u općini (95% Hrvata) koja ima manji broj stanovnika od broja pridošlica, kada su razveženi okolo u svaki prikladni, slobodni, natkriveni prostor, kada su svi koji su to radili, i Hrvati i Muslimani (i ja) bili umorniji od umornoga — što?

Zadnja grupa, 50-60 ljudi, koja je prebačena oko 2 sata poslije ponoći, dočekala je jutro na jednoj ledini.

A bilo je toplo.

Ujutro je došla jedna “humanitarka “iz civiliziranog svijeta i vidjela te ljude “nezbrinute”.

Trebate, poštovani čitatelju, pročitati njeno izvješće. U njemu, njenom izvješću, piše da smo mi Hrvati (HVO) malo bolji od nacista.

A 3000 automobila je 50 trajekata po 60 auta.

Kako je jednostavno taj posao obaviti sjedeći u fotelji ispred TV ekrana i usput biti nezadovoljan.

O ljudima, što reći o 15 000 ljudi?

1. NAPOMENA : Mislim da se u izjavi gospodina Željka Ostojića potkrala pogreška. Nije to počelo 15.05.1992. nego 15.04.1992. 2. NAPOMENA: Bila je još jedna splav.

Izvor:

PRIRUČNIK

Prof. SLOBODAN PRALJAK, dipl.ing.
Kazališni i filmski redatelj – Akademija
dramske umjetnosti Sveučilišta u
Zagrebu
General-pukovnik Hrvatske vojske u
mirovini

Izdavač:

„Oktavijan“ d.o.o.
Radnička cesta 39
HR-10000 Zagreb
Republika Hrvatska
Urednik:
Nikola Babić Praljak
Grafička obrada: GENS94, Zagreb
ISBN 978-953-7597-14-6
CIP zapis je dostupan u računalnome katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem
000956547

  

Za portal priredio Daran Bašić /HercegBosna-Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)