Komšić “brani građane BiH od progona Hrvatske i SOA-e”

Vrijeme:2 min, 0 sec

Član BiH Predsjedništva Željko Komšić, koji u tročlanom bosanskohercegovačkom državnom vrhu predstavlja Hrvate, zatražio je od vlasti Republike Hrvatske da obustavi progon građana BiH nakon izbijanja afere o navodnom vrbovanju radikalnih islamista, selefija, od hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Nakon što je Predsjedništvo BiH informirano o pojavama vrbovanja bosanskohercegovačkih građana od Sigurnosnoobavještajne agencije Republike Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić traži od dužnosnika Republike Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana, navodi se u kratkom priopćenju koje je prvo objavio portal Klix te je na zahtjev dostavljeno Hini iz Komšićeva ureda.

U priopćenju se ne navodi na čije se nalaze o navodnom vrbovanju poziva član Predsjedništva BiH niti kome je točno taj poziv upućen.

Komšić, za kojega hrvatska javnost u BiH ističe da je izabran glasovima Bošnjaka mimo volje hrvatskog naroda na posljednjim izborima, pozvao je uz to bosanskohercegovačke pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država.

Mediji u BiH prenijeli su tvrdnje, koje je prvo objavio portal Žurnal, o tome da je hrvatska SOA navodno kontaktirala više bosanskohercegovačkih državljana tražeći informacije o djelovanju radikalnih islamista, selefija.

Navodno je jedan selefija, čiji su inicijali H.Č., rekao kako su hrvatski obavještajci tražili od njega da podmetne naoružanje u vjerski objekt mesdžid u mjestu Stranjanima. Mediji u Mostaru u utorak su objavili da je taj selefija javno podupirao terorističku organizaciju Islamska država i njezinu pobjedu nad “nevjernicima”. Uz to isticao je i svoju nesnošljivost prema Židovima i Sjedinjenim Američkim Državama.

Portal Žurnal, blizak Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH i ministru sigurnosti Draganu Mektiću, objavio je aferu tvrdeći da je konzul RH u Tuzli Ivan Bandić, zajedno sa zamjenikom ministra sigurnosti Mijom Krešićem i novinarom Matom Đakovićem, sudjelovao u akciji SOA-e kojoj je cilj bilo podmetnuti naoružanje kod selefija kako bi Bošnjake prikazali kao one koji podupiru radikalne islamiste te opravdali tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o brojnim islamskim ekstremistima.

Tužiteljstvo BiH je nakon toga preuzelo istragu te uzelo izjave svih sudionika, kao i samog selefije H.Č. Nakon tih izjava i dobivenih izvješća svih sigurnosnih i policijskih agencija tužiteljstvo je odbacilo odgovornost Bandića, Krešića i Đakovića. Potom je otvorilo istragu protiv ministra Mektića navodeći da je ili odavao tajne sigurnosne podatke ili je pak lagao u aferi. Tužiteljstvo je navelo i da provodi istragu o navodnom vrbovanju bosanskohercegovačkih državljana od SOA-e.

 

Vrisak.info/ http://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori