ERDOGAN: Razlika u glasovima je premala, oporba ne može proglasiti pobjedu

Vrijeme:1 min, 33 sec

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da je razlika u broju glasova koje su osvojila dva glavna kandidata u Istanbulu premala da bi oporba mogla proglasiti pobjedu, dok njegova vladajuća stranka traži ponovno prebrojavanje na svim biračkim mjestima u borbi protiv, kako je rekao, “organiziranog kriminala”.

Prošlotjedni prvotni rezultati pokazali su tijesnu pobjedu glavne oporbene turske Republikanske narodne stranke (CHP) na lokalnim izborima 31. ožujka.

Žale se na inicijalne rezultate u svih 39 okruga Istanbula

Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) žalila se na inicijalne rezultate u svih 39 okruga Istanbula, što je dovelo do djelomičnog ili potpunog ponovnog prebrojavanja diljem najvećeg turskog grada koji ima oko 10 milijuna birača. U nedjelju je AKP priopćio da je zatražio ponovno potpuno prebrojavanje glasova.

“Građani nam govore da zaštitimo njihova prava, žale se na organizirani kriminal. Mi, kao političke stranke, otkrili smo takav organizirani kriminal”, rekao je Erdogan na tiskovnoj konferenciji u Istanbulu.

Erdoganov AKP potresen je zbog očitog poraza u Istanbulu i prijestolnici Ankari, gradovima u kojima je četvrt stoljeća dominirala ta stranka i njezini islamistički prethodnici. Erdogan je započeo svoju političku karijeru u Istanbulu 90-ih godina kada je bio gradonačelnik.

“Kada žalbe budu obrađene, prihvatit ćemo rezultate”

Erdogan je rekao da će prihvatiti rezultate izbora tek kad izborno povjerenstvo (YSK) obradi sve žalbe.

“Nitko nema pravo govoriti o pobjedi na izborima u gradu od milijuna birača kada je razlika u broju glasova 13.000 do 14.000”, kazao je. “Kada žalbe budu obrađene, prihvatit ćemo rezultate.”

Dosad se vodstvo Ekrema Imamoglua, CHP-ovog kandidata za gradonačelnika, s početnih 25.000 glasova više smanjilo na nešto manje od 16.000 nakon što je više od 90 posto glasova ponovno prebrojano.

Glavni oporbeni čelnik Kemal Kilicdaroglu pozvao je YSK na nepristranost i rekao je da nema razumnog opravdanja za Erdoganov zahtjev za potpunim ponovnim prebrojavanjem.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori