Umro Rade Stojić Raća, nekadašnji pripadnik HRB-ove skupine “Tolić-Oblak”

Vrijeme:2 min, 23 sec

Nekadašnji pripadnik Hrvatskog revolucionarnog bratstva (HRB), član skupine Tolić-Oblak, dugogodišnji uznik i dragovoljac Domovinskog rata, Rade Stojić – Raća, iznenada je umro u petak 5. travnja u kasnim poslijepodnevnim satima, u 80-toj godini života, javlja Brotnjo.info.

Rođen je 27. listopada 1939. godine u selu Dragićina u župi Čerin, pored Međugorja, gdje je živio do svoje 19 godine, baveći se težačkim poslovima. Nezadovoljan tadašnjom vlasti ne želi služiti vojni rok, bježi iz Jugoslavije u Italiju. Tu dolazi u kontakt sa svojim ujacima koji su već bili u emigraciji. Trebao je ići u Ameriku, ali zbog kraćeg čekanja odlazi brodom u Australiju.

Tamo ga dočekuju njegovi poznanici i nekadašnji susjedi. Zajedno s njima počinje raditi, a jedan od unosnijih poslova koje su radili bila je sječa trske. U Sydneyu dolazi u kontakt s Ilijom Tolićem i Jurom Marićem na čiji prijedlog se učlanjuje u tajnu organizaciju Hrvatsko revolucionarno bratstvo (HRB).

Nakon toga s ostalim članovima prolazi diverzantsko-gerilsku izobrazbu. Tajna organizacija pripremala je naipe akcije u tadašnjoj Jugoslaviji i tražila dobrovoljce koji će se prebaciti u Europu. Jedan od dobrovoljaca prve akcije HRB-a bio je i Rade Stojić koji zajedno sa osam suboraca 1961. dolazi u Stuttgart gdje prolaze daljnju izobrazbu, a zatim na područje bivše Jugoslavije. Cilj akcije poznatije pod nazivom “akcija skupine Tolić-Oblak” bio je dizanje ustanka s ciljem stvaranja slobodne i nezavisne hrvatske Države.

Nakon mjesec dana ilegalnog boravka u domovini, gdje su bili raspoređeni u tzv. „trojke“, uhićen je zajedno sa svojim suborcima i na okružnom sudu u Rijeci osuđen na 12 godina strogog zatvora. Devet godina odležao je u Staroj Gradišci, od toga 25 mjeseci tamnice, a 3 godine u Zenici. U zatvoru završava kovino-glodački zanat.

Rade Stojić je bio jedan od rijetkih koji je odležao punu kaznu, bez minute pomilovanja. Nakon teške robije vraća se u rodno mjesto. Nakon izlaska iz zatvora tadašnje vlasti nastavljaju sustavno pratiti Radu, a iz njihovih danas dostupnih spisa vidi se da je bio pod stalnim operativnim nadzorom sve do 1988. godine. Tek tri godine nakon izlaska iz zatvora dobija stalni posao u IPV Sokol Čitluk.

Dragovoljac je Domovinskog rata tijekom kojega je obnašao više odgovornih dužnosti. Nakon okončanja rata odlazi u mirovinu s činom pukovnika.

Nakon odlaska u mirovinu veliki trud uložio je u pronalazak i dokumentiranje grobišta poginulih tijekom i nakon II. svjetskog rata na području Hercegovine. Bio je član Hrvatskog društva političkih zatvorenika (HDPZ) i Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća na području općine Čitluk. Svega nekoliko sati prije smrti nazočio je sjednici spomenutog Povjerenstva.

Nakon izlaska iz zatvora zasnovao je obitelj. Otac je četvero djece.

Posljednji ispraćaj bit će u nedjelju 7. travnja 2019. godine u 17 sati na Stojića groblju u Dragićini.

 

M.J./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori