U LIBIJI BJESNI RAT Kreće protuofenziva, strani vojnici bježe iz zemlje

0

Strane države počele su evakuirati osoblje iz Libije zbog pogoršavanja situacije u toj zemlji, u kojoj je međunarodno priznata vlada nacionalnog jedinstva danas je objavila da pokreće protuofenzivu protiv snaga Kalife Haftara, vođe s istoka Libije, javljaju agencije.

Američko zapovjedništvo za Afriku (AFRICOM) objavilo je da će premjestiti jedan kontingent američkih vojnika, dok je Indija priopćila da je evakuirala pripadnike mirovnih snaga u Tunis.

“Zbog novih sukoba u Libiji kontingent snaga Američkog zapovjedništva za Afriku privremeno se premješta iz zemlje, kao odgovor na sigurnosno stanje na terenu”, objavio je AFRICOM čije je sjedište u Stuttgartu.

Priopćeno je također da će se pratiti stanje na terenu i “razmotriti mogućnost povratka američke vojne nazočnosti kada to bude moguće”. Američka vojska nije objavila koliko vojnika povlači iz Libije.

Kalifa Haftar, vođa snaga s istoka Libije, pokrenuo je vojni pohod na Tripoli.

Haftarova Libijska narodna vojska (LNA) stigla je u subotu do južnoga predgrađa Tripolija, s namjerom da svrgne vladu koja uživa potporu UN-a.

Neuspjeh UN-a

Povlačenje stranih državljana novi je neuspjeh međunarodne zajednice u samo nekoliko dana.

Čelni čovjek UN-a Antonio Guterres sastao se u petak u Bengaziju s maršalom Haftarom kako bi se, prema riječima glavnog tajnika, “spriječio vojni sukob”.

No, iz Libije je otišao bez rezultata.

“Odlazim iz Libije jako zabrinut i teška srca”, rekao je Guterres u zračnoj luci, nakon susreta s Haftarom, “izrazivši nadu da je još moguće spriječiti krvav sukob u Tripoliju i u okolici”.

Nova eskalacija događa se prije nacionalne konferencije pod pokroviteljstvom UN-a koja se sredinom travnja treba održati u Gadamesu, na jugozapadu, kako bi se donijele “smjernice” za izlazak zemlje iz krize, uz raspisivanje izbora.

No, pitanje je što će se događati do sredine travnja.

Haftara protivnici smatraju novim Gaddafijem

Haftar (75) se predstavlja kao protivnik islamskog ekstremizma no protivnici ga smatraju novim Gaddafijem.

U nedjelju je njegova ofenziva zaustavljena nakon što je vlada objavila da je pokrenuta protuofenziva.

Glasnogovornik vlade objavio je početak protuofenzive kako bi se očistili gradovi od “nelegitimnih snaga”, pri čemu je mislio na snage vojnog zapovjednika Haftara, javio je AFP.

Ta operacija trebala bi omogućiti “čišćenje svih libijskih gradova od agresora i nelegitimnih snaga”, rekao je glasnogovornik Mohamad Gnounou u izjavi novinarima u Tripoliju.

Libija u kaosu još od 2011.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara