SVETAC DANA”Sveti Ivan Krstitelj de la Salle”

Vrijeme:1 min, 47 sec

Nazivaju ga ocem moderne pedagogije i reforme školstva. Osnivač reda Školske braće i mnogobrojnih škola za odgoj siromašne djece. Cijeli svoj život posvetio je obrazovanju i odgoju djece i mladeži. Ogajao ih je za bolji život, pružajući im osnove znanja i uvodeći ih u visine vjere.

Na današnji je dan 1719. godine umro sv. Ivan Krstitelj de la Salle, jedan od velikih odgajatelja. Za tu je svrhu utemeljio i družbu katoličkih učitelja koji su se zvali Braća kršćanskih škola ili Školska braća.

Htio je pomoći siromašnoj djeci da se mogu školovati, pa je polaznika imao sasvim dovoljno, a ni učitelja nije manjkalo. Odabirao je prokušane katoličke učitelje, a oni su nakon nekog vremena odlučili zajedno živjeti da bi se mogli što bolje posvetiti učenicima, pa je Ivan vidio da bi mogao osmisliti njihov zajednički život. Kad je umirao, iza njega su ostale 23 kuće takvog zajedničkog života, 101 subrat i oko 10.000 učenika. Nije sve uvijek išlo glatko, ali je Ivanova upornost i pouzdanje u Božju pomoć nadvladala sve kušnje i činila veliko dobro.

Rođen je u Francuskoj 1651. godine kao plemićki sin i vrlo se rano opredijelio za svećeništvo. Doktorirao je iz teologije, a kao svećenik je uskoro dospio do kanoničke časti. No te se časti odrekao, kao i imanja. Novac je uložio u pripremanje učitelja i odgojitelja, da budu što bolje znanstveno i moralno pripremljeni za škole koje je vodio.

Iako je živio u vrijeme ‘kralja sunca’ Luja XIV., kad je Francuska bila na vrhuncu svoje moći, ipak se osjetilo stvaranje proletarijata, građanskoga staleža koji je živio bijedno. Ivan se opredijelio za siromahe, što je svetačka odlika uviđanja potreba bližnjih.

Svetim ga je proglasio Leon XIII. koji je također imao veliko srce za socijalno ugrožene. Pio XII. proglasio ga je zaštitnikom učitelja i učiteljica. Ime sv. Ivan Krstitelja de la Salle danas nose ustanove Internacionalno udruženje odgojitelja i Liga studenata misionara.

Molitva

„Bože, ti si svetog Ivana de la Salle izabrao za odgojitelja kršćanske mladeži. Pobudi u svojoj Crkvi učitelje koji će se svim srcem posvetiti ljudskom i kršćan­skom odgoju omladine”.

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)