(FOTO)Rama:Križni put mladih Vrhbosanske nadbiskupije

Vrijeme:2 min, 24 sec

U župi Uznesenja Marijina u Rami na Šćitu u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. i uz podršku Vijeća za mlade Vrhbosanske nadbiskupije pod geslom „S mladima donijeti evanđelje svima“ održan je 6. travnja Nadbiskupijski križni put mladih.

Sudjelovalo je više od 600 mladih iz župa Vrhbosanske nadbiskupije. Pobožnost je počela okupljanjem mladih ispred Franjevačkog samostana u Rami, a sama procesija križnog puta kretala se kroz Fratarski gaj, šumskim područjem od Etnografskog muzeja Franjevačkog samostana u Rami i završila okupljanjem mladih ispred župne crkve Uznesenja Marijina.

Na početku pobožnosti riječi pozdrava uputio je ramski župnik fra Andrija Jozić koji je istaknuo važnost zajedništva mladih u molitvi križnog puta.

„Samo nebo darovalo je križ nama putnicima na ovoj zemlji, ne kao teret nego kao oslonac. Ako ga odbijamo, postaje nam teret koji nas ubija, a ako ga prihvaćamo i s Isusom nosimo, postaje nam oslonac, lako breme i slatki jaram, jer nas vodi u vječni život“, rekao je u uvodu u pobožnost pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, koji je i predvodio pobožnost križnog puta.

Mladi iz 10 dekanata Vrhbosanske nadbiskupije animirali su čitanje postaja križnog puta i nosili procesijski križ dok je etno skupina Čuvarice bila zadužena za pjevanje kod postaja i tijekom misnog slavlja.

Križni put završio je euharistijskim slavljem u župnoj crkvi na Šćitu. Misu je predvodio biskup Sudar, uz koncelebraciju župnika Jozića, ravnatelja Centra za mlade vlč. Šime Maršića te župnika i duhovnih asistenata koji su doveli mlade iz svojih župa.

Biskup Sudar u propovijedi je naglasio kako je vrlo važno da sebi odgovorimo na pitanje tko je Isus Krist u našem životu te koji je put koji će nas dovesti do punine života. Odgovor na ova pitanja trebali bismo pronaći upravo u križu koji je most do punine života.

Pozvavši mlade, koji su graditelji budućnosti da se nauče prihvatiti životne križeve, istaknuo je: „Onaj tko se preda Isusu, ne treba se bojati budućnosti. Isus traži samo suradnju. Može se biti sretan i u ovoj zemlji naših pradjedova. Ona nije siromašna, nisu ovo najgora vremena, nego smo mi siromašni, slabi u vjeri, mlaki u ljubavi.“

Nakon misnog slavlja i ručka mladi su imali priliku poslušati zanimljivosti o povijesti ramskog kraja, koju im je izložio fra Mijo Džolan te obići Etnografski muzej Franjevačkog samostana, Umjetničku galeriju kao i „galeriju na otvorenome“.

U ostatku ovog sunčanog dana mladi su uživali u druženju, prelijepom ramskom krajoliku i pogledu na Ramsko jezero, obilasku područja oko samostana, upoznavanju i susretima s mladima iz drugih župa.

Valentina Gluvić

 

nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori