(FOTO)U Kninu proslavljena 27.obljetnica HVO-a

Vrijeme:1 min, 18 sec

U Kninu je danas svečano obilježena 27. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane. Proslava je počela prije dva dana, a središnja proslava održana je danas. Pokroviteljica proslave je predsjednica Grabar Kitarović i Hrvatski narodni sabor BiH.

U jutarnjim satima, pripadnici HVOa, te brojna izaslanstva – predsjednice države, Sabora, Vlade, kao i raznih udruga HVOa, kod spomenika hrvatske pobjede Oluja 95, na središnjem gradskom Trgu, položili su vijence i zapalili svijeće za sve poginule branitelje.

Svi su se potom, u mimohodu uputili na svečanu svetu misu, koja je služena u Gospinoj crkvi, a nakon toga, u Domu HVa, počela je svečana akademija. Okupljene su pozdravili, gradonačelnik Knina Marko Jelić, župan Goran Pauk, predsjednik Časničkog zbora HVOa Tomislav Tokić.

Hrvatsko vijeće obrane osnovano je 8.travnja 1992. godine i bio je glavna oružana snaga Hrvata u vrijeme rata u BiH. Na važnost HVOa u obrani Republike Hrvatske ukazali su danas gotovo svi govornici, a među njima i  izaslanik Hrvatskog narodnog sabora BiH  Mladen Begić, predsjednik Glavnog vijeća Udruge HZ Herceg Bosne  Vladimir Šoljić, te povjesničar dr. Ivo Lučić.

Akademiji su nazočili izaslanici Predsjednice republike, Sabora i Vlade, čelnici grada Knina, Šibensko kninske županije, kao i pripadnici raznih udruga HVOa.

Pokrovitelji današnje proslave su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i Hrvatski narodni sabor BiH, a supokrovitelji i organizatori Ministarstvo hrvatskih branitelja i Grad Knin.

 

radio.hrt.hr/ https://radio.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)