PROTIV ZABRANE KOMEMORACIJE NA BLEIBURGU: Koruški Savez za budućnost Austrije (BZÖ) za hrvatsko sjećanje na žrtve masakra na Bleiburgu

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

Nakon jasno odaslanih signala iz Koruške da Austrijanci traže način kako zabraniti komemoraciju na Bleiburškom polju, koruška stranka „Savez za budućnost Austrije“ (BZÖ) u Klagenfurtu, na čijem je čelu nekada bio pokojni Jörg Haider, usprotivila se je toj zabrani, oglasivši se u četvrtak službenim priopćenjem, koje je prenio OTS servis austrijske novinske agencije APA pod naslovom „ BZÖ- Koruške za hrvatsko sjećanje na žrtve masakra u Bleiburgu“ i podnaslovom „Zemaljski poglavar Kaiser zahtjeva pogrešne zabrane“!

Piše: Snježana Herek

SNJEZANA HEREK

„BZÖ-Koruške zahvaljuje se Bleiburškom počasnom vodu na uzornom održavanju već desetljećima mirne komemoracije na Bleiburškom polju u Loibachu. Nasuprot određenom mišljenju zemaljskog poglavara Koruške i medija, postoji pravo i obveza ukazati na taj zločin nakon završetka rata. Titovi su partizani bili ti koji su 1945. ali i također  kasnijih godina vršili teror i ubijali u Bleiburgu ( bombaški napad za vrijeme komemoracije 1966. s ozlijeđenima i  ubojstvo predsjedavajućeg Bleiburškog počasnog voda 1975., prije komemoracije). Isto tako još je u sjećanju i  bombaški teror partizanske UDBA-e na koruška postrojenja 70-tih godina“, stoji u priopćenju.

Isti izvor navodi kako je „ stotine koruških zemljaka, nedužnih civila, prije svega s područja Bleiburga, od partizana brutalno masakrirano“ i postalo žrtvama Bleiburškog masakra.

„I mnogi Hrvati su ubijeni u Austriji“, tvrdi BZÖ i dodaje:

„Stoga je razumljivo, da današnji partizanski Savezi, organizacije nasljednice počinitelja, ne samo da agitiraju protiv održavanja hrvatskog sjećanja na žrtve nego čak i pripremaju partizanski marš u Bleiburgu. Partizanski Savez Koruške (ZKP) očito želi isprovocirati nemir i već poznatim agitiranjem izokrenuti ulogu žrtve i počinitelja“. Ističe  kako je i na strani zemaljskog poglavara Kaisera došlo do „potpunog izokretanja nužnoga“. A prema BZÖ -u nužno je zabraniti „huškačke povorke koruških partizana, a ne Bleiburški počasni vod“, uz opasku:

„Mi ne trebamo u našoj zemlji skupove ljudi koji slave ubojstvo i zločin“.

U nastavku priopćenja BZÖ-a stoji kako su partizani bili „Titovi komunistički nasilnici, teroristi, masovni ubojice i borci za Veliku Sloveniju i Jugoslaviju“, koji su odbijali priznati odluku  Savezničke vojske iz listopada 1943., koja je predviđala ponovnu uspostavu Austrije s granicama iz 1937.

„Nasuprot tom mirovnom planu partizani su zaposjeli južnu Korušku i tražili pripajanje cijele Koruške Velikoj Jugoslaviji. Partizani su se povukli iz Koruške tek kada su anti-komunističke izbjeglice, ne samo ostatke Ustaške vojske, nego i vojnike i obitelji s djecom iz Hrvatske, Slovenije i Srbije predali jugoslavenskim partizanima kao protuuslugu za njihovo povlačenje“, dodaje se uz napomenu kako je kroz tu „političku razmjenu svaki izbjegli platio krvavu carinu za ostanak južne Koruške u sklopu Austrije“.

U nastavku stoji kako je stanovništvo južne Koruške „traumatizirano grozotama partizana“. Upozorava se kako današnji partizanski Savezi „ne zastupaju interese Koruške nego interese lijevih ekstremista i jugoslavenskih fanatika“. Dodaje se kako su „ takozvani slovenski OF partizani (Slovenska oslobodilačka fronta) bili borci za Veliku Sloveniju i zastupali Titov komunistički režim.

„Službeni svečani govori koruškog zemaljskog poglavara na partizanskim proslavama bude sumnju, da koruškog zemaljskog poglavara Kaisera ne zanima pomirenje, nego dalje poticanje protiv hrvatskih prijatelja“, ustvrdio je BZÖ, poručivši prvom čovjeku austrijske pokrajine Koruške, socijaldemokrati dr. Kaiseru, kako bi bilo dobro da obznani visinu isplaćenih subvencija „ radikalnoj, lijevo ekstremnoj i vjerojatno čak prema državi neprijateljskoj partizanskoj organizaciji“.

Na kraju svog priopćenja koruški „Savez za budućnost Austrije“ traži od nadležnih organa vlasti promptnu službenu provjeru djelovanja Saveza partizana Koruške.

Razvoj situacije s obilježavanjem 74. obljetnice Bleiburške tragedije 18. svibnja 2019. na Lojbaškom polju, pomno prate i predstavnici hrvatskih udruga u Austriji. Među njima i Hrvatski svjetski kongres u Austriji do čijeg je dopredsjednika  Franje Raštigorca također došlo navedeno priopćenje.

fenix-magazin/SIM/ Snježana Herek/http://fenix-magazin.de/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori