DODIK: To je neka za…ancija, muljaža, neka podvala Bakira Izetbegovića

0

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik govorio je za sarajevski Dnevni avaz o formiranju Vijeća ministara BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Na konstataciju da da je navodno postignut neki konsenzus o aktivaciji MAP-a odgovorio je:

– Slobodno napišite da je to neka za…ancija i da je to neka muljaža. Ovo nigdje nema. Bakir Izetbegović napravi izjavu, usuglasi se sa svim i dođe, potpišemo Čović (Dragan, op. a.) i ja, on neće! I šta ja vama da objašnjavam? Ima jedan član gdje oni insistiraju na toj priči o MAP-u i mi smo rekli da to niko neće skinuti s dnevnog reda, to će ostati za dalje, ali to ne treba biti uvjet za formiranje vlasti. Evo, oni kažu da jeste, OK, onda ništa, doviđenja. Ja nisam zainteresiran. Gurajte ovaj saziv Vijeća ministara. Ja i mislim da je to neka podvala Bakira Izetbegovića i njegovih ljudi, gdje oni hoće da održe ove svoje lojalne Srbe iz SDS i PDP, kazao je Dodik i dodao.

– To više nije predmet za zezu neku. To više nema smisla. Odemo mi negdje kao Predsjedništvo, evo u Bruxelles, tamo nas prime na najvišoj razini, to treba poštovati. Juncker, Mogherini, Hahn… pričamo, mi njih molimo da nam daju mišljenje za kandidatski status da idemo dalje ka EU, znači mi ih molimo i onda oni dođu ovdje i kažu: “Evo, imate mišljenje u svibnju, ali kako da vam damo kad nemate vlade?” Što sad da radimo? Evo, zovite me sutra, ja imam ljude koji će preuzeti funkcije i neka se oni dalje bave i MAP-om i svim drugim pitanjima koja su na dnevnom redu. Nećete? OK. Meni je ovdje lijepo, vidite da sam fino organizirao ove prostorije ovdje, kazao je Dodik, novinaru Avaza u svom uredu u Istočnom Sarajevu.

Lider SNSD-a kazao je kako oko NATO-a ne postoji konsenzus.

-Naslućujem zašto je to nekome važno. Kažu mi da to nije važno za članstvo u NATO-u, a tamo piše da je to plan za članstvo u NATO-u. Pa će mi za pet godina reći: „Evo, prije pet godina si ti donio taj plan.“ Pa ovdje je neko ludilo. Mi imamo racionalan razlog zašto to nećemo. Mi Srbi nećemo zato što Srbija tamo neće. S druge strane, reći ću konkretno, na Kozari, u neposrednoj blizini, tamo gdje mi živimo, ja sam gledao kada je NATO rušio televizijske predajnike i to je nama bilo teško podnijeti, Bošnjaci smatraju da je to dobro, kaže Dodik.

Nekoliko puta Dodik je najavljivao da će napustiti Predsjedništvo BiH ako ne bude funkcioniralo. Upitan što je njegov cilj i prioritet odgovorio je:

– Cilj mi je da uradimo nešto bolje. Već je problematično što nema Vijeća ministara. Džaferović (Šefik, op. a.) često kaže da treba poštovati zakon. Pa evo, poštuj ga ti. Petnaest dana poslije formiranja Parlamenta BiH, Predsjedništvo je dužno uputiti ime mandatara. I kad sam ja to rekao, kažu neka stane. Tko krši ovdje zakon? Na šta se svodi moja uloga sad? Neću više da objašnjavam svakom živom zašto nema Vijeća ministara. Na vrh glave mi se to popelo. Neću to više objašnjavati.

Upitan kako je izgledao njegov sastanak s američkim veleposlanikom Nelsonom, Dodik je kazao:

– Ja radim posao. To što oni smatraju da sam ja neki loš momak ili neki prije njega, što bih se ja sekirao za to. Imam i ja mišljenje o svakome. Jeste Amerika moćna, ali nije bezgrešna. Sastanak je bio korektan. Mi želimo surađivati, ali nemojte nam nametati. Mislim da su stranci od političke elite u BiH napravili debile koji samo čekaju kad će doći neki stranac da kaže šta treba raditi. Ja sam za to da se mi u BiH dogovorimo. Ne treba nitko nikoga negirati, niti mi Srbi Bosnu, niti Bošnjaci RS, niti Hrvati negirati Bosnu i RS, ni mi svi Hrvate. Ovdje se samo vodi politika kako će tko koga nadmudriti i smijati mu se iza leđa. Ja ne pripadam toj politici.

Dodik se osvrnuo i na neriješeni slučaj ubojstva Davida Dragičevića.

Volio bih da se ubojstvo Davida Dragičevića nikad nije dogodilo, ali kad se dogodilo, da se otkrije. Evo, neka Europa pošalje najbolju tužiteljsku ekipu da to istraži. Ja nikoga ne štitim.

Tijelo mladića iz Banjaluke nedavno je ekshumirano i prebačeno u Austriju, ali slučaj “Dragičević” još nije okončan.

– Ja vjerujem i pozivam Tužiteljstvo da to uradi. Točka. Nemam što više reći. Ono što sam se uključivao, htio sam pomoći ljudima da osjete da ipak sustav radi svoj posao. To što se to poslije ispolitiziralo, to je neka druga priča. I dalje mi je žao tih ljudi, šta god oni mislili – rekao je Dodik u intervjuu za Avaz.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara