Dodik: Bez nove vlasti BiH neće dobiti pozitivno mišljenje EU

Vrijeme:2 min, 9 sec

Da je Vijeće ministara formirano u prosincu bila bi to velika politička bomba koju bismo pokazali svijetu, jednako dobra koliko je loša ona da, ni pet mjeseci nakon izbora, to nismo uradili, izjavio je u intervjuu za BHRT predsjedatelj Predsjedništva Milorad Dodik. Apelirao je da se Vijeće ministara formira, a odlaganje tog pitanja nazvao je uzurpacijom političkih prava.

Bez nove vlasti na nivou BiH nema pozitivnog mišljenja za BiH od Europske unije, istaknuo je Milorad Dodik. To je, kaže, rekao i europski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Јohannes Hahn. Dodiku nije jasno odugovlačenje pregovora, ali ni zahtjev SDA da se Srbi, zbog ulaska Demokratske fronte u Vijeće ministara, odreknu jednog ministarstva, prenosi RTRS.

– Stvorila se jedan čitava fama hoće li Željko Komšić ući ili neće. Šta ja imam s tim? Mogao bih i ja da dovedem Marka Pavića, Nenada Stevandića, Dragana Čavića ili Petra Đokića i da kažem da i oni trebaju imati svoje zastupnike. BiH je trenutno u najtežoj institucionalnoj krizi – kaže Dodik.

U intervjuu za Јavni medijski servis BiH Milorad Dodik je istaknuo da nije protiv BiH, već je protiv neproduktivnih elita. Ipak, pitanje proglašenja nezavisnosti Republike Srpske ne može da isključi.

– Republici Srpskoj treba njena ustavna pozicija i mi nećemo otići iz BiH. Ali ako se Srpskoj nastavi uzimanje ustavnih prava, naravno da ćemo otići – rekao je Dodik.

Komentirajući odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja kao Dana Republike, Dodik je rekao da je ta institucija odavno dobila političke konotacije. Dodik Ustavni sud smatra odmetnutom strukturom koja radi isključivo pod motivacijom vanjskih inputa i koja ne zaslužuje komentare.

– On je u sistemskom smislu institucija u koju u Republici Srpskoj, a i mnogi Hrvati, apsolutno ne vjeruju. Teško će stranci moći da održe snagu Ustavnog suda ako on radi neustavno. Ustavni sud je odmetnuta struktura koja isključivo radi pod motivacijom vanjskih imputa koje dobiva od okruženja visokog predstavnika i nekih moćnih veleposlanstava u BiH – pojasnio je Dodik.

Nazivajući se izbornikom političke reprezentacije iz Srpske na nivou BiH, Dodik je ponovio da je želio da u vlast na zajedničkom nivou uđu i stranke iz opozicije koje su to odbile. Zamjera im što su toko pet mjeseci tehničkog mandata zaposlile, prema njegovim navodima, više od 400 svojih kadrova koji će morati otići.

– Moramo izvršiti reformu javne uprave na nivou BiH. Ovo je neodrživo stanje – konstatirao je Dodik.

Govoreći o navodnom vrbovanju selefija od strane hrvatske SOA-e za krijumčarenje naoružanja, Dodik kaže da je ponižavajuće da je Predsjedništvo moralo tražiti informaciju o ministra sigurnosti, ukoliko je država ugrožena.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori