Orban Junckeru: Otkrivanje Marxovog spomenika ne daje vam pravo da drugima spočitavate ksenofobiju

Vrijeme:1 min, 56 sec

Viktor Orban uzvratio je tvrdnjama Jean-Clauda Junckera da je on rasist, tvrdeći da mu pojavljivanje kao šefa Europske komisije na ceremoniji koja slavi Karla Marxa nije dalo pravo drugima spočitavati o ksenofobiji.

Mađarski premijer reagirao je na komentare koje je Juncker izjavio talijanskoj televiziji u nedjelju zbog tekućeg sukoba između njih dvojice. Juncker je kazao kako, iako mu nije bilo stalo do isključivanja Orbanove stranke Fidesz uoči izbora u EU u svibnju, zbog kritika prema EU nego ga je za tu odluku vodila misao o Orbanovoj ksenofobiji i neprijateljstvu prema strancima. Predsjednik EK dodao je kako Orbanova posebna vrsta nacionalizma i zanemarivanja drugih dovodi do rata.

Bruxelles pronalazi “zavjeru” na plakatima u Mađarskoj koji pokazuju nasmiješenog Georgea Sorosa iza agende EU za imigracije.

Odgovarajući na te tvrdnje, Orban je lokalnim medijima izjavio:”Netko tko je otkrio Marxov spomenik ne bi trebao nikome govoriti o ksenofobiji”, dodajući da je “gospodar ksenofobije” bio nitko drugi nego Karl Marx.

Njegovo upućivanje na Marxa odnosi se na niz proslava posvećenih njemačkom filozofu za njegov 200. rođendan 2018. u Marxovom rodnom gradu Trieru. Proslave je otvorio Juncker, koje je uključivalo i otkrivanje ogromnog brončanog Marxovog spomenika koji je donirala Kina.

Orban nije dalje širio svoje ksenofobične primjedbe, ali su se možda odnosile na Marxove misli o irskoj imigraciji u Englesku. U svojoj raspravi iz 1870. o “Irskom pitanju”, Marx je napisao da Irska “neprestano šalje vlastiti višak na englesko tržište rada”, čime se smanjuju plaće i pogoršava se položaj engleske radničke klase.

Desničarska stranka Fidesz sve je više došla u sukob s visokim dužnosnicima EU, nakon što je postavljeno niz plakata po Mađarskoj koji su implicirali da su Europska komisija i Juncker pod utjecajem milijardera Georgea Sorosa i njegove pro-imigracijske politike.

Orbanova stranka Fidesz je suspendirana iz bloka Europskog parlamenta zbog tekućeg sukoba s Bruxellesom.

Sukob je rezultirao savezništvom iz desnoga centra “Europske pučke stranke” (EPP), zahtijevajući da Fidesz zaustavi svoju “lažnu vijest”, kampanju protiv Junckera, suspendirajući stranku iz grupe dok ne ispuni njihove zahtjeve.

Orban je kasnije uzvratio “bruxelleskim birokratima” koji su izgubili dodir sa stvarnošću”. Naglasio je da će se Fidesz nastaviti boriti protiv “diktata” iz Bruxellesa i pozvao birače da podrže njegovu stranku na izborima u svibnju kako bi pokazali EU da se ono što se “događa u Mađarskoj je ono što Mađari žele. ”

 

A.Borošak/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)