“AFERA SELEFIJE” IZMIŠLJENA Tužiteljstvo BiH neće provoditi istragu protiv Krešića, Đakovića i Bandića

Vrijeme:1 min, 45 sec

Tužiteljstvo BiH donijelo je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, novinara Mate Đaković i Ivana Bandića, Generalnog konzula Republike Hrvatske u BiH, Konzulat u Tuzli.

Naredba je donijeta nakon izvršenih provjera u predmetu koji je Tužiteljstvo BiH formiralo po službenoj dužnosti, a u svezi navoda iznesenih na jednom internet portalu u okviru kojih je navedeno da navedene osobe sudjeluju u nezakonitim radnjama povezanim s vrbovanjem državljana BiH u svrhu nezakonitih radnji na području BiH, a povezanih s pripadnicima selefijskog pokreta.

“U predmetu su saslušani Đaković, Krešić, Avdo Avdić, Dragan Mektić, osoba Č.H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Hasanspahić Midhat, Mehmedagić Osman, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere je li bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom”, navodi se u priopćenju Tužilaštva BiH.

Kako navode, svi saslušani svjedoci, osim Ivana Bandića, koji nije ispitan o navedenoj problematici, iz razloga jer postoje zakonske prepreke za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima.

“Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom”, navode iz Tužiteljstva..

Policijske agencije su u svojim pojašnjenjima obavijestile Tužiteljstvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH niti Predsjedništvo BiH.

“Nadalje u tijeku vršenih provjera, otvorila su se druga pitanja proizašla iz medijskih izvještaja i saznanja o vrbovanju državljana BiH od strane osoba koje su se navodno predstavljale kao uposlenici sigurnosnih i obavještajnih službi drugih zemalja, pa su u okviru predmeta započete aktivnosti, koje će se rješavati putem Međunarodne pravne pomoći s Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti”, stoji u priopćenju Tužiteljstva.

Tužiteljstvo BiH ovom prilikom informira javnost da prema prikupljenim dokazima i izjavama svjedoka Ministarstvo sigurnosti BiH u momentu kada je ministar sigurnosti dao javnu potvrdu iznesenih informacija, nije raspolagalo službenim informacijom o opisanim događajima.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori