A U BiH JOŠ NEMAMO 4G Južna Koreja prva u svijetu pokrenula 5G mrežu

Vrijeme:2 min, 22 sec

Južna Koreja pokrenula je nacionalnu mobilnu mrežu 5G dva dana ranije od planiranog roka, poručili su danas južnokorejski mobilni operateri. Time je ta zemlja postala prva u svijetu koja je uvela tu superbrzu bežičnu tehnologiju. S druge strane, Bosna i Hercegovina još uvijek nije implementirala 4G mrežu iako na tom planu postoje određeni pomaci. 

Tri najveća operatera, SK Telecom, KT i LG Uplus, pokrenula su 5G mrežu jučer u 23 sata po lokalnom vremenu unatoč prethodnim najavama da će do pokretanja doći 5. travnja.

Južna Koreja dugo je na glasu kao predvodnica visoke tehnologije u svijetu, a Seul je pokretanje 5G mreže učinio svojim prioritetom u želji da potakne rast ekonomije koja usporava.

Špekulacije da bi američki Verizon mogao biti prvi koji bi uveo 5G, natjerale su južnokorejske operatere na brzu reakciju, javila je agencija Yonhap.

5G je 20 puta brži od 4G

Verizon je pokrenuo 5G mrežu u Chicagu i Minneapolisu jučer po američkom vremenu, čak tjedan dana prije dogovorenog roka.

Prema Yonhapu, južnokorejski operater SK Telecom pokrenuo je mrežu dva sata ranije, aktivirajući uslugu 5G za “šest poznatih javnih osoba koje predstavljaju Koreju”, poručili su danas iz te najveće mobilne kuće.

Poznate javne osobe, među kojima su dva člana K-Pop benda EXO i klizačka zvijezda Kim Yu-na, bili su “prvi pretplatnici na 5G mrežu u svijetu”, stoji u priopćenju.

KT i LG Uplus također su poručili kako su pokrenuli svoje mreže u isto vrijeme.

Za opću javnost usluga će biti dostupna sutra, kada će i Samsung izbaciti na tržište svoj novi Galaxy S10 5G mobilni telefon.

Stručnjaci kažu da je 5G mreža 20 puta brža od 4G mreže, što, primjerice, omogućuje skidanje čitavog filma s interneta u jednoj sekundi.

BiH još uvijek bez 4G

I dok su tehnološki napredne zemlje već duboko zakoračile u implementaciju 5G rješenje Bosna i Hercegovina još uvijek nije implementirala 4G mrežu, a i 3G je dostupna samo u urbanijim područjima, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

Tek 11. ožujka, prije nešto manje od mjesec dana,  Vijeće ministara BiH u tehničkom mandatu, na prijedlog Regulatorne agencije za komunikacije, donijelo je Odluku o dozvolama za korištenje radiofrekventnog spektra, za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sustava.

Ovom odlukom praktično se omogućava uvođenje 4G mreže u BiH, a mobilni operateri se obavezuju na poboljšanje svojih usluga, koje uključuju bolju uslugu i pokrivenost teritorije i putnih komunikacija u BiH.

Dozvole izdaje Regulatorna agencija za komunikacije BiH i dodjeljuje ih postojećim licenciranim mobilnim operatorima u Bosni i Hercegovini na razdoblje od 15 godina, a operater je na ime naknade dužan platiti ukupno 17,5 milijuna KM u pet jednakih godišnjih rata, počev od 2019. godine.

Ova sredstva će u narednih pet godina biti usmjerena za razvoj područja prometa i komunikacija, a konkretnu namjenu utvrđivat će Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori