KREŠIĆ: Afera navodnog vrbovanja “selefija” izmišljena da bi se dodatno narušilo povjerenje u BiH

Vrijeme:2 min, 19 sec

Priča da Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) Hrvatske vrbuje i naoružava selefije u BiH lansirana je zarad zabavljanja javnosti, ali jasno je da institucije u BiH još nisu kvalitetno reagirale na taj slučaj, tvrdi zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić.

U intervjuu za “Glas Srpske” Krešić je kazao da se pokazalo kako suradnja između različitih agencija u BiH postoji samo ako mora do nje doći, a da je u konkretnom slučaju ona potpuno izostala.

– Bilo bi dobro da se bar na razini institucija razjasne svi ovi detalji. O tome ne mogu govoriti jer se ne bavim obavještajnim radom unutar BiH, niti imam pristup operativnim podacima i aktivnostima koje radi i sprovodi Obavještajno-sigurnosna agencija (OBA) BiH, a posebno obavještajne agencije susjednih zemalja. Nemam uvid ni u operativni rad i aktivne istrage koje se sprovode u okviru ostalih sigurnosnih agencija unutar BiH. Sve ovo mi liči na neku sapunicu da bi se u dodatnoj mjeri narušilo povjerenje u BiH, koje je ionako na jako niskoj razini – ističe Krešić.

Upitan koliko je ovakvoj situaciji doprinijela činjenica da gotovo cijeli prošli mandat nije bilo, niti sada ima parlamentarnog nadzora nad OSA-om, Krešić je kazao:

-Gdje god nema nadzora i tko se odupire nadzoru, znači da nešto mulja i tu ima nešto što nije kako valja. Problem je već duže vrijeme prisutan u BiH u različitim segmentima. Sigurnosne institucije rade ili bez nadzora ili s lošim, kako volim reći, “frendovskim” nadzorom. Danas značajan dio priče ide ka dezavuiranju javnosti različitim dezinformacijama zahvaljujući novim tehnologijama koje raspamećuju građane.

Komentirajući što je i sam dovođen u vezu s aferom navodnog vrbovanja selefija od strane Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA), zbog čega je saslušan u Tužiteljstvu BiH Krešić kaže kako su to “najveće budalaštine koje sam mogao pročitati”. -Dovoditi mene u taj kontekst, vraćati se unazad i analizirati moje izjave je van pameti, kazao je Krešić.

Krešić je kazao kako nama informaciju je li Ministarstvo ostvarilo neke kontakte s kolegama u Hrvatskoj.

-Osobno nisam kontaktirao nikoga. Ovdje je očito svaki oblik suradnje izostao i sva komunikacija prenesena je u javni prostor posredstvom nekih glasnogovornika koji rade tako da zapale situaciju, kazao je.

Od visokih bošnjačkih dužnosnika, a u prvom redu od lidera SDA, čule su se izjave da SOA podmeće eksploziv pod džamije kako bi stvorili sliku o BiH kao leglu radikalizma.

-Ono što slušam od pojedinih dužnosnika i čitam u medijima za mene je dodatno razočarenje. Žao mi je ako tako tvrde. Mogli smo imati super slučaj da je ta akcija kroz obavještajno-sigurnosni sustav sprovedena kvalitetno. Ne znam zašto je to prekinuto ako su postojale informacije o tome crno na bijelo, zašto se nije išlo do kraja i pokazalo svima o čemu se radi. Kroz parasustave situacija je dovedena do usijanja, kazao je Krešić.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)