Izložba Franjevačkog muzeja Tomislavgrad otvorena u Vukovaru

Vrijeme:1 min, 13 sec

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad kao gostujuća izložba u utorak je svečano otvorena u Muzeju vučedolske kulture kod Vukovara.

O izložbi, koja je nastajala kroz proteklih 50 godina za vrijeme misionarskog djelovanja hercegovačkih franjevaca u DR Kongu, nazočnima su govorili gvardijan Franjevačkog samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić, urednik katoličkog mjesečnika iz Tomislavgrada “Naša ognjišta” fra Gabrijel Mioč te kustos Franjevačkog muzeja iz Tomislavgrada arheolog Stipan Dilber.

”Među predmetima na izložbi nalaze se brojne skulpture koje simboliziraju pretke naroda Luba, veoma atraktivni predmeti od bjelokosti i malahita, zatim predmeti svakodnevne uporabe, tradicijska glazbala, predmeti za magijske obrede, figure životinja, liturgijski premeti i brojni drugi”, kazao je kustos Dilber.

Među najzanimljivijim predmetima koje posjetitelji Muzeja vučedolske kulture mogu vidjeti su, kaže kustos, tradicionalne maske koje po vjerovanju naroda Luba imaju svoju duhovnu povezanost s predcima i s prirodom, te koža pitona duga 8 metara.

”Svi ovi predmeti svojom raznolikošću, posebnošću i egzotičnim izgledom plijene pozornost i izazivaju divljenje promatrača. Oni isto tako predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i bogatstvo našeg muzeja, a i cijele BiH”, istakao je Dilber.

Arheologinja i ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirele Kutinec izrazila je zadovoljstvo otvaranjem izložbe, navodeći kako se nada da će uspješna suradnja s Franjevačkim muzejom Tomislavgrad biti nastavljena i u budućnosti.

”Nadamo se da će se ova suradnja i dalje nastaviti i da ćemo i mi s našom Arheološkom izložbom gostovati u Tomislavgradu te upoznati vašu javnost s vučedolskom kulturom”, istakla je ravnateljica.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori