SVETAC DANA”Sveti Leonard Murialdo”

Vrijeme:1 min, 54 sec

Talijanski svećenik, osnivač Družbe sv. Josipa. Bio je iskreni prijatelj i dobrotvor radnika. Djelovao je i ljubio. Vjerovao je da je najbolja metoda socijalnog rada i socijalnog nauka ljubav kakvu nas je uči Isus Krist, ljubav koja tiho daje ne tražeći ništa zauzvrat.

Crkva danas slavi Boga po jednom osobitom svecu – svetom Leonardu Murialdu koji je rođen 1828. godine u Torinu, a 1873. godine osnovao je ustanovu za pomoć mladim radnicima. To je i danas poznata Družba sv. Josipa. Dvije godine prije osnutka Družbe, sv. Leonardo je osnovao Katoličku radničku uniju kao preteču socijalnog apostolata. Promicao je katoličku akciju, i utemeljio više različitih ustanova, kao što su Zavod za zaposlenje, banka, osiguranja, Djelo katekizma, pučki sekretarijat, a pokrenuo je i jedne novine. Cilj mu je bio bolje zaštititi radnike, posebice radničku mladež.

Sv. je Leonardo cijenio nauk pape Leona XIII. Uz obiteljski odgoj primio je i onaj kod redovnika u Savoni, a poslije toga je otišao u sjemenište u Torinu. Doktorirao je teologiju, te kao svećenik preuzeo rad uz crkvu Santa Maria di Piaca i odmah počeo okupljati mladež u Oratoriju Anđela čuvara. Surađivao je i u radu Oratorija sv. Alojzija u Torinu koji je utemeljio don Bosco. Od 1866. godine određen je za upravitelja djela Mladih radnika u Torinu, što je bilo veoma nalik onomu radu što ga je u njemačkim zemljama utemeljio Adolf Kolping.

Mladi su njegovim zalaganjem dobili prigodu za odgoj, učenje zanata ili kakvih drugih vještina. Da bi se takve institucije mogle održavati, trebalo je osigurati sredstva, a često se to činilo i prošnjom. Kruna njegova predanoga rada bila je družba koja se i danas skrbi za bolesne, siromašne, potrebne. Sveti Leonard umro je na današnji dan 1900. godine, a svetim je proglašen 1970. godine. Zaštitnik je šegrta, naučnika i radničke mladeži, te mnogih župa i crkava diljem Italije i svijeta.

MOLITVA

O dobri i milostivi Gospodine,

mi ti se zahvaljujemo za evanđeosko svjedočanstvo

svetoga Leonarda Murialda;

molimo Te pomozi nam  slijediti njegov primjer

i pruži nam pomoć u životnim nevoljama.

Ti koji si ga dao mladima kao prijatelja, brata i oca,

podari nam milost nastaviti njegovu misiju u Crkvi s poniznom ljubavlju i vjernom hrabrošću,

da Te svijet upozna i povjeruje u tvoju ljubav.

Amen

 

hkm.hr/ https://hkm.hr/Hvatsko nebo

Odgovori