Što će Bakiru Komšić?

Vrijeme:3 min, 46 sec

Na pitanje iz naslova ovog teksta najjednostavniji odgovor je: ni za što- dobro. Nakon što je Predsjedništvo Demokratske fronte odlučilo otpočeti pregovore “sa svim strankama o formiranju stabilnih parlamentarnih većina u mandatnom razdoblju 2018.-2022.”, jedino je SDA aplaudirala konačnom DA Komšićeve stranke.

No, s parlamentarnim kapacitetom (tri zastupnika u Zastupničkom i samo jednim izaslanikom u Domu naroda Parlamenta BiH, te 10 zastupnika u donjem “građanskom” i samo dva u Domu naroda Parlamenta FBiH), Komšićev DF je Izetbegoviću ništkoristan za uspostavu stabilne vlasti.

Jedan njegov Zlatko Miletić u Klubu Hrvata državnog Doma naroda ni na koji način ne može utjecati na odluku hrvatskog kluba u kojem HDZ BiH ima 4 od 5 izaslanika, jednako kao i jedan Komšićev Boris Krešić u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda, gdje HDZ ima 13 od 17 ruku.

Komšić nema ni jednog čovjeka u federalnom Bošnjačkom klubu u kojem SDA ima 8 od 17 izaslanika, dakle ni nadpolovičnu, a kamo li dvotrećinsku većinu, potrebnu za blokiranje odluka koje joj ne bi bile po volji i upućivanje na Ustavni sud.

U koaliciji sa SBB-om, PDA-om i A- SDA, Stranka demokratske akcije imala bi, međutim, 13 od 17 izaslanika u Federalnom klubu Bošnjaka i čvrstu većinu s HDZ-om u Zastupničkom domu, a s tim blokom kao partnerom ojačala bi svoju poziciju i u državnom parlamentu.

No, Bakir Izetbegović bezbroj je puta pokazao kako nije u stanju racionalno odlučivati. Umjesto pristanka na partnerstvo s političkim savezom koji predvodi Radončić, on je tjednima moljakao tzv. “BH blok” da bude “četvrti stup vlasti”. Na kraju će dobiti samo Komšića s kojim ništa konstruktivno ne može napraviti, bez još jednog partnera. Zato Izetbegovićev potrčko Šefik Džaferović sada moli Radončića da mu umjesto partner bude drugi privjesak, što Radončiću ne pada na pamet.

Kada je prije nekoliko mjeseci Senad Hadžifejzović pitao Komšića zašto je Izetbegoviću toliko stalo da DF uđe u vlast, ovaj mu je, svjesno ili ne, iskreno odgovorio: Pa kad mu Čović nešto traži, naprimjer izmjene Izbornog zakona, da on može reći; bi ja pristao, ali neće Komšić.

Izetbegoviću Komšić, dakle, ne treba da bi nešto dobro za ovu zemlju napravio, već kao destruktivac. On mu ne može pomoći u formiranju vlasti, ali može u opstruiranju izmjena Izbornog zakona, prema presudi Ustavnog suda BiH, kojom bi se prekinula praksa da Bošnjaci biraju Hrvatima izaslanike u Federalni dom naroda i hrvatskog člana Predsjedništva.

Druga Komšićeva zadaća, kako je nedavno sam priznao, bila bi otimanje hrvatskih i srpskih pozicija u vlasti na državnoj i federalnoj razini.- Ukoliko uđemo u vlast, kao multietnička stranka, tražit ćemo ne samo bošnjačke, već i H-S pozicije, otkrio je lider DF-a svoje namjere u intervju Face televiziji.

I prije nego je Komšić javno obznanio de facto pristanak na partnerstvo sa SDA, Izetbegović je na sastanaku s Dodikom i Čovićem zatražio da toj stranci i njezinim partnerima pripadnu četiri pozicije u Vijeću ministara, “tri za Bošnjake i jedna za ostale”. Drugim riječima, tri za SDA i jedna za DF, što je Dodik rezolutno odbio.

Na isti način, sasvim je izvjesno, reagirat će i HDZ BiH, kada Bakirov partner DF zatraži jedno ministarsko mjesto iz hrvatske kvote u Vladi Federacije ili Vijeću ministara. Hrvate u izvršnoj vlasti i FBiH i BiH može, naime, predstavljati samo koalicija koja je na izborima dobila nadpolovičnu potporu hrvatskih birača. To ne proizilazi ni iz kakvog, što bi rekli lažni sarajevski ljevičari i multietničari ekskluzivnog prava, već iz temeljnog značenja demokracije-vladavine naroda.

– U demokratskim društvima vlast pripada narodu i potiče iz naroda, a pod pojmom narod Ustav BiH definirao je konstitutivne narode; Bošnjake, Hrvate i Srbe, podsjetio je u presudi po Ljubićevoj apelaciji i Ustavni sud BiH.

Koalicija stranaka HNS-a okupljenih oko HDZ BiH i HDZ 1990. ne da predstavlja nadpolovičnu, već gotovo stopostotnu volju hrvatskih birača izašlih na prošlogodišnje listopadske izbore. Komšić, koji je poticanjem mržnje prema Hrvatima i zalaganjem za njihovo dekonstituiranje, zasjeo na poziciju u Predsjedništvu BiH koja mu po Ustavu ne pripada, jer ga nije izabrao narod kojeg treba predstavljati, sa zahtjevom za hrvatsku poziciju u federalnoj i(li) državnoj izvršnoj vlasti od predstavnika Hrvata može dobiti samo prezir.

Komšić Izetbegoviću, kojem duguje mjesto u Predsjedništvu, zapravo, može samo pomoći u nastavku trovanja hrvatsko-bošnjačkih odnosa i destruiranja BiH. Kako sada stvari stoje, ne samo da se vlast na federalnoj i državnoj razini s Bakirovim ekzibicijama neće u dogledno vrijeme formirati, već kad se i formira od nje ništa dobrog sa SDA-ovim privjeskom u vlasti neće se moći očekivati.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)