U Domu HDZ-a BiH održana je sjednica ŽO HDZ BiH HNŽ na kojoj se raspravljalo o implementaciji izbornih rezultata i formiranju vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji te pripremi i provedbi unutarstranačkih izbora, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ BiH  Ljubo Bešlić izvijestio je članove toga tijela o tijeku pregovora s mogućim partnerima u budućoj vlasti. Naime, Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije krajem siječnja je usvojio Programske odrednice za formiranje vladajuće većine u HNŽ za mandatno razdoblje 2018-2022. čiji su temeljni ciljevi: Legitimnost zastupanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti; Stabilna višestranačka vlast; Razvojna, gospodarska i prometna politika te poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja; Reforma obrazovne politike; Reforma javne uprave; Obitelj, mladi, socijalna politika, kultura, sport i reforma zdravstvenog sustava; te Sigurnosna politika, pa je temeljem toga dokumenta otpočeo razgovore o formiranu vladajuće većine s HDZ-om 1990, HRS-om, SDA-om, SDP-om i SBB-om. HRS se već u prvom krugu pregovora izjasnio kako će djelovati kao opozicijska stranka, dok se u drugom krugu, temeljem Programskih odrednica, nastavilo dogovarati s drugim relevantnim partnerima od kojih se najviše napredovalo u razgovoru s HDZ-om 1990 koji načelno podržava implementaciju svih ciljeva i SDA-om iz kojeg su ponudili svoj dokument Osnove programa rada vlasti u HNŽ u mandatnom periodu 2018-2022. temeljem kojega će se nastaviti daljnji razgovori.

Kako je javnost i upoznata nakon drugog kruga razgovora s SDA dogovoreno je kako će se otpočeti proces uspostave vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, a da će se na načelima dokumenata koje su obje stranke predložile u pregovorima zajednički napraviti Platforma vlasti za period 2018-2022. koja će biti temelj izrade programskih odrednica buduće Vlade i pomoć pri dogovoru o raspodjeli resora.

ŽO HDZ-a BiH Hercegovačko -neretvanske županije inzistira na legitimnom predstavljanju u svim tijelima vlasti pa je temeljem takvih stavova i u pregovorima s SDA dogovoreno kako će se imenovati vodstvo Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije u skladu s prijedlozima klubova Bošnjaka i Hrvata u osobama  Šerifa Špage i Tomislava Martinovića.

Kako je javnost ranije već informirana, potvrđen je prijedlog mandatara buduće Vlade Hercegovačko neretvanske županije, prof. dr. Nevenka Hercega.

U raspravi na Županijskom odboru predloženo je i vraćanje resora prosvjete, znanosti, kulture i športa u hrvatsku kvotu, zbog iznimne važnosti razvoja svih obrazovnih segmenata počevši od osnovnog i srednjoškolskog obrazovanju, pa do jačanja visokoškolskog sektora, posebice imajući u vidu sjedište Sveučilišta u Mostaru kao jedinoga sveučilišta u BiH na kojemu se nastava izvodi na hrvatskom jeziku.

Tijekom sjednice ŽO HDZ-a BiH predstavnici općinskih i gradskih organizacija dobili su naputak o izboru izaslanika i tijeku pripremama za 13. izborni sabor HDZ-a BiH koji će se održati 27. travnja 2019. godine. Za sljedeću je sjednicu Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegovačko – neretvanske županije najavljena rasprava o provedbi odluka stranačkih tijela s fokusom implementacije tih odluka na županijskoj razini.

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.