UPRAVNI ODBOR UNO BiH: Bevanda i Milićević odluke donijeli u skladu s procedurama

Vrijeme:2 min, 0 sec

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH jučer je zasjedao u Mostaru, a jedina točka dnevnog reda bila je izjašnjavanje o navodima kaznene prijave koju je podnio premijer Federacije BiH Fadil Novalić protiv predsjedatelja UO-a Vjekoslava Bevande i ministrice financija Federacije BiH Jelke Milićević.

UO UNO-a dobio je zahtjev Tužiteljstva BiH za izjašnjenje o okolnostima donošenja odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarina za autoceste jer se u kaznenoj prijavi premijera Novalića navodi da su ministri Bevanda i Milićević počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti prilikom donošenja ove privremene odluke.

Sve po zakonu

Tijekom rasprava na sjednici utvrđeno je kako je dnevni rad prilikom donošenja odluke usvojen jednoglasno i da je odluka usvojena u skladu s poslovnikom i propisanim procedurama, o čemu postoje zapisnici s četiri glasa “za”.

– Na jučerašnjoj sjednici većinom glasova usvojeno je mišljenje koje će biti dostavljeno Tužiteljstvu BiH, kako je od Upravnog odbora i zatraženo iz ove pravosudne institucije – navedeno je u informaciji za medije nakon održane sjednice. Izvori Večernjeg lista ističu kako je prijava premijera Novalića, prema njihovu mišljenju, isključivo političke prirode te kako Bevanda i Milićević ništa drugo nisu učinili osim što su donijeli odluke po kojima se radi već deset godina.

– Zbog nemogućnosti donošenja konačne odluke, već deset godina se prihodi od cestarina za autoceste raspoređuju na temelju privremene odluke. Svi sazivi u posljednjih deset godina nisu bili u mogućnosti donijeti konačnu odluku o ovome pitanju i još uvijek se radi na temelju privremene odluke.

Identična odluka

Odluka koja je sporna Fadilu Novaliću identična je onima koje se donose već deset godina i nitko od prozvanih dužnosnika ništa sporno ne vidi u njoj – poručili su sugovornici Večernjeg lista.

Dodali su kako je druga mogućnost bila obustavljanje raspodjele novca, što bi predstavljalo veliki problem za poduzeća u čijoj su nadležnosti autoceste.

– Donesene odluke bile su preduvjet za normalno funkcioniranje ovih poduzeća i uporište imaju u svim ranijim odlukama. Na pravosudnim tijelima sada je donijeti odluku o ovome pitanju, ali očitovanja nadležnih institucija jasno poručuju kako nema temelja za podnošenje kaznenih prijava protiv dvoje dužnosnika iz reda hrvatskog naroda – zaključili su.

Činjenica da je premijer Novalić podnio kaznenu prijavu protiv svoje zamjenice u Vladi Federacije BiH samo pokazuje kakvi odnosi vladaju u još uvijek aktualnoj vlasti u ovome entitetu. Kako će se ovi događaji odraziti na proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, ostaje vidjeti.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatska nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)