ODLUKA U LIPNJU: Marija Pejčinović Burić na korak do izbora za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe

Vrijeme:1 min, 9 sec

Potpredsjednica Vlade te ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Marija Pejčinović Burić i njezin belgijski kolega Didier Reynders dvoje su kandidata među kojima će Parlamentarna skupština Vijeća Europe u lipnju izabrati novog glavnog tajnika organizacije, objavljeno je u srijedu.

Pejčinović Burić bila je jedna od četvero kandidata za novu glavnu tajnicu VE, uz Reyndersa, bivšeg litavskog premijera Andriusa Kubiliusa i bivšu grčku ministricu vanjskih poslova Doru Bakojanis.

Odbor ministara VE saslušao je sve kandidate prošli tjedan i suzio listu na hrvatsku ministricu i belgijskog ministra.

O tome tko će biti novi glavni tajnik paneuropske organizacije odlučivat će Parlamentarna skupština VE tajnim glasovanjem 25. lipnja u Strasbourgu.

Mandat novog glavnog tajnika ili tajnice počinje 1. listopada.

Sadašnji glavni tajnik Thorbjørn Jagland, bivši norveški premijer i predsjednik parlamenta, nema se pravo kandidirati nakon dva mandata.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je prošli tjedan kako bi “bilo sjajno” kad bi Pejčinović Burić bila izabrana za glavnu tajnicu.

– Prvo, ona je kvalitetna ministrica, a drugo, ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe – dodao je.

U slučaju njezina izbora, naglasio je premijer, Pejčinović Burić bila bi tek druga žena na čelu te paneuropske organizacije i prva glavna tajnica iz zemalja središnje i istočne Europe.

– Bila bi i najviša hrvatska dužnosnica ikad odabrana ‘trijažom’, dakle ne nekakvom kvotom, nego odlukom parlamentarne skupštine – izjavio je Plenković.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)