PALAMETA: Pilarevo djelo je raščlamba velikosrpskih ideja i pretenzija usmjerenih protiv Hrvata i Bugara

Vrijeme:2 min, 48 sec

U organizaciji Matice hrvatske Mostar i HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar, u sklopu Mostarskoga proljeća 2019. – XXI. dana Matice hrvatske večeras je u Maloj dvorani HKD  Kosača, održana promocija knjige dr. Ive Pilara „Južnoslavensko pitanje i svjetski rat“, javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

U promociji su sudjelovali prof. dr. sc. Miroslav Palameta, bivši predsjednik HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar, akademik Josip Muselimović, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar te prof. Ivan Vrljić tajnik HKD Napredak, Glavne podružnice Mostar.

Prvi predstavljač bio je akademik Josip Muselimović koji je istaknuo da Pilara treba čitati ponajviše iz razloga što je  tematika njegovog djela „Južnoslavensko pitanje i svjetski rat“ vrlo aktualna i danas.

Akademik je napravio presjek vremena prije drugog svjetskog rata kako bi prikazao kontekst u kojem je knjiga nastala. Ističe značaj odvjetnika u tadašnjim društveno-političkom kontekstu, i sam Pilar bio je odvjetnik. Naime, odvjetnici su bili na meti državnog aparata jer su kritički promišljali o različitim društveno-političkim događanjima te su bili nositelji prosvjetiteljske ideje pa tako i u Mostaru. Muselimović podvlači da bi svako tko se bavi politikom trebao pročitati Pilara.

Prof. Dr. Miroslav Palameta ističe da su djela Ive Pilara iznimno vrijedna. „Knjiga Južnoslavensko pitanje i svjetski rat objavljena je u Beču 1918. godine na njemačkom jeziku, a hrvatski je prevedena 1943. godine. To je do sada najcjelovitija geopolitička knjiga koja predstavlja raščlambu velikosrpske ideje i imperije. Knjiga svojim većim dijelom izgleda kao da je pisana danas“, rekao je prof. Palameta.

Prof. Palameta navodi da se Ivo Pilar istaknuo i pri osnivanju Hrvatske narodne zajednice u BiH 1910. godine. „Bosnu i Hercegovinu smatrao je hrvatskom zemljom, a rješenje hrvatskog pitanja vidio je u federalizaciji Habsburške Monarhije. Protivio se ujedinjenju južnoslavenskih zemalja“ pojašnjava prof. Palameta.

akademik Josip Muselimović i prof. dr. Miroslav Palameta | Foto: HMS

Miroslav Palameta, koji je profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu trajnom zvanju, sumirao je Pilarovo geopolitičko učenje kroz genezu velikosrpskih pretenzija na ostale slavenske zemlje, a u prvom redu na Hrvate i Bugare. Pilar smatra da je rascjepkanost hrvatskih zemalja kroz povijest imala trajne i negativne posljedice na hrvatski narod.

„Jezgra južnoslavenskog pitanja je svesrpstvo koje se pogrešno naziva velikosrpstvom, a cilj mu je uništiti Hrvate  i Bugare. Pansrpstvo ideju crpi iz simbioze crkve i države kroz pravoslavnu tradiciju. Pilar rješenje južnoslavenskog pitanja unutar Habsburške Monarhije vidi trijadnom modelu gdje bi uz austrijsku i ugarsku cjelinu treća bila ona slavenska“ sažeo je Palameta Pilarovo učenje.

Prof. Vrljić govorio je o elementima zajedničkog nasljeđa južnoslavenskih naroda koja se održala do danas. Naglašava da, prema Pilaru,  mnoge zajedničke crte svih naroda na ovim područjima proizilaze iz staroslavenskog nasljeđa. Navodi primjer tradicije unošenje badnjaka kod Hrvata i Srba koji je zajednički iako nije dio izvorne kršćanske već slavenske tradicije. Pojašnjava i sintagmu „do zla boga“ kojoj izvorište nije u kršćanstvu već u bogumilskom učenju koje poima boga dobra i boga zla.

Na koncu predstavljanja knjige „Južnoslavensko pitanje i svjetski rat“ prisutnima se obratio i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar koji se uime organizatora ispričao zbog opravdanog odsustva najavljenog predstavljača  dr. sc. Nediljka Matića, predsjednika udruge Hrvatsko zajedništvo. Landeka je pojasnio da su zajedno sa dr. Matićem u Mostar trebale stići i Pilarove knjige. Knjiga „Južnoslavensko pitanje i svjetski rat“ naći će se u prodaji za nekoliko dana u prostorijama HKD Napredak, Glavna podružnica Mostar, pojasnio je Landeka.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)