KRIŠTO ZA HMS: Pojedini mediji služe se spinovima kako bi za neuspostavu vlasti okrivili Hrvate

Vrijeme:3 min, 7 sec

-Najava da će hrvatski politički predstavnici bojkotirati zajedničku sjednicu oba doma Parlamenta BiH povodom posjete europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna, a zbog prisustva Željka Komšića na istoj su medijski spinovi i nemaju veze s onime što mi radimo, kazala Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH, u izjavi za Hrvatski Medijski Servis.

Krišto pojašnjava da jedino zajednički Kolegij koji je sastavljen od članova Kolegija oba doma Parlamenta BiH može donijeti odluku o održavanju zajedničke sjednice Parlamenta BiH, ali da taj zajednički kolegij još nije zasjedao u novome sazivu Parlamenta.

„Prije svega, uopće nismo imali zajedničku sjednicu Kolegija, ta sjednica Kolegija zakazana je za sutra u 12 sati. Mi od konstituiranja Doma naroda sutra imamo prvu zajedničku sjednicu Kolegija. Prvu sjednicu Kolegija po našem Poslovniku sazivaju i jedan i drugi predsjedatelj, dakle Zastupničkog doma i Doma naroda. Ja i kolega Bakir Izetbegović sazvali smo tu sjednicu za sutra u 12 sati, a što se tiče održavanja zajedničke sjednice na kojoj bi se bilo tko obratio naš Poslovnik vrlo je jasan. One se održavaju jednom godišnje kada zastupnici i izaslanici pitaju, a Vijeće ministara odgovara. Zajednička sjednica može biti održana i u drugim slučajevima, ali samo kada to konsenzusom odluči zajednički Kolegij“, rekla je Krišto.

Sjednica kolegija nije vezana za Hahna

Krišto navodi da još uvijek ne postoji konsenzus za održavanje druge zajedničke sjednice Kolegija jer ni prva sjednica još nije održana.

„Tek sutra trebamo održati prvu zajedničku sjednicu Kolegija na kojoj imamo dosta kandidiranih točaka dnevnog reda. Od tog trenutka mi nismo imali službenu informaciju da gospodin Hahn dolazi tako da zajednička sjednica Kolegija nema nikakve veze s tim. S druge strane, da bi se i sazvao zajednički Kolegij mi moramo imati konsenzus. Jedino u slučaju da je netko spriječen u dolasku on može poslati nekoga iz svoga kluba da ga predstavlja.

Bez konsenzusa o održavanju zajedničke sjednice, a to podrazumijeva svih 6 članova Kolegija, zajednička sjednica u drugim slučajevima ne može biti održana.

Mi nismo niti imali zajedničkog Kolegija niti smo o temi zajedničke sjednice raspravljali. Tek sutra nam slijedi zajednički kolegij na kojemu ćemo raspravljati o svemu onome što je trenutno aktualno i što je dnevni red zajedničkog Kolegija.

Nema zakonske i poslovničke mogućnosti

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH u izjavi za HMS podcrtava da u ovom trenutku nema nikakve zakonske i poslovničke mogućnosti za održavanjem zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH.

„U nekim medijima sam vidjela da sam ja jedina odgovorna i kako ja zakazujem zajedničke sjednice. To su opet zlonamjerne informacije koje pojedini mediji daju zbog svojih ciljeva i interesa. Prva sjednica zajedničkog Kolegija se saziva na poziv oboje predsjedatelja, a svaka sljedeća naizmjenično. Jednoj sjednici predsjeda predsjedatelj Zastupničkog doma, a sljedećoj predsjedatelj Doma naroda i tako redom. Ostale odluke, o eventualnom održavanju zajedničke sjednice se donose konsenzusom. Niti jedan niti drugi predsjedatelj, čak i oboje zajedno nemaju neku posebnu ulogu nego je isključivo bitan konsenzus čitavog Kolegija, odnosno i jednog i drugog doma“ objasnila je Krišto.

Krivnju prebaciti na Hrvate

Predsjedateljica zastupničkog doma Parlamenta BiH ponovila je da ne postoji konsenzus unutar Zajedničkog kolegija oko održavanja zajedničke sjednice oba doma Parlamenta BiH te da ništa ne mogu učiniti što nije u skladu s Poslovnikom. „Dotični koji se spominje u medijima kao razlog neodržavanja sjednice nema nikakvu ulogu u cijeloj ovoj priči“, naglasila je Krišto.

Krišto kaže da se pojedini mediji bave ovakvim akcijama kako bi krivnju oko neuspostave vlasti i oko svega drugoga prebacili na Hrvate.

“Mi ćemo i dalje činiti sve da budemo sustavni i da izvršavamo svoje obveze. Borimo se za poziciju i opstojnost hrvatskog naroda, onakvu kakvu on kao politički narod zaslužuje, a kakvu imaju i druga dva naroda u Bosni i Hercegovini“ zaključila je Krišto.

B.Galić

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori