Kajin: Istru su pokrali naši najbolji sinovi

Vrijeme:1 min, 56 sec

Malverzacije u Uljaniku

Milijardu i 200 milijuna kuna procjenjuje se da je šteta nanesena zlouporabom povjerenja u poslovanje i subvencijskim prijevarama u Uljaniku.

U akciji Pnuskoka privedeno je 12 osoba, redom bivši i sadašnji predsjednici uprava ili direktori Uljanika, 3. Maja, Uljanik Plovidbe. Noć su proveli u pritvoru, ispitivanje u državnom odvjetništvu zakazano je za danas.

O problemima Uljanika u Temi dana HTV-a sinoć su govorili bivši saborski zastupnik Damir Kajin, bivši novinar Glasa Istre, danas dopisnik za Deutsche Welle, Paulo Gregorović.

Kajin Gregorovic

Kajin: Za krah Uljanika su krivi Puležani

– Stid me je. Osjećam se krajnje poniženo. Ne zato što je u pritvoru završilo 12 Puležana nego zbog svega što se događa u Istri. Za krah Uljanika odgovorni su Puležani. Nitko sa strane nije pokrao Istru, nego su je pokrali naši najbolji sinovi. Dok istu sudbinu ne prođu oni koji su bez kune ušli u politiku, a danas se razmeću milijunima kuna – neće biti sreće, kazao je Kajin.

Zamolio je sindikalista Cerovca da dopusti kooperantima da dovrše jaružar i kruzer jer će ako tako ne postupe – krivci biti sindikalisti. Kajin smatra da će se Treći maj izvući. Kaže kako je problem Uljanika kuliminirao kad je Hrvatska ušla u EU, jer se jamstva više nisu odobravala a da je nakon toga na djelu “Poncijeva šema’ za koju netko mora odgovarati”.

Gregorović: Punili su knjigu narudžbe brodovima za koje su znali da ih neće izgraditi

– Petnaest godina pratim Uljanik, a prije sedam godina mi je u Glasu Istre zabranjeno pisanje. Cenzuriran sam. Utvrdio sam da je Uljanik najzaduženija istarska firma čije je poslovanje bilo upitno. Gubitke su pokrivali tako da su smanjivali kapital i rezerve. Kad su došli do nule – punili su knjige narudžbi brodovima za koje su znali da ih nikad neće napraviti i primali jamstva države, kaže Paulo Gregorović. Novce od jamstava su podijelili kroz plaće i bonuse, dodaje.

Radi se, po njegovom mišljenju o smišljenom konceptu koji se godinama održavao. Podsjetio je da se radi o sustavu od 10 tvrtki i menadžerskom lancu od 50 ljudi. “Podsjetimo da je 14 menadžera unutar prostora Uljanika prije par godina osnovalo svoju privatnu konzultantsku tvrtku – Arsenal koncept. Menadžeri Uljanika i njihove obitelji postali su vlasnici Uljanikove zlatne koke – Uljanik Plovidbe. 12 uhićenih je samo vrh sante leda, kazao je Gregorović.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori