FORMIRANJE VLASTI: DF danas odlučuje o ulasku u bošnjački politički blok; Dodik okuplja “političku reprezentaciju RS-a”

Vrijeme:2 min, 31 sec

Danas se održava sjednica Predsjedništva DF-a, dok se SNSD sastaje s izaslanstvima SDS-a i PDP-a. I dok DF odlučuje o ulasku u bošnjački politički blok, dok Dodik u Banja Luci okuplja “političku reprezentaciju Republike srpske”.

Proces formiranja nacionalnih stranačkih blokova nakon održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini privodi se kraju. Tako bismo danas konačno mogli dobiti konture stranačkih blokova koji će činiti vlast.

Hrvatske političke stranke su odmah nakon izbora formirale hrvatski stranački blok i to kroz hrvatski narodni sabor. Sve i jedna politička stranka koja nosi hrvatski izborni legitimitet dijelom je HNS-a i sukladno svom izbornom rezultatu će i sudjelovati u vlasti. Naravno, unutar hrvatske kvote političkih pozicija.

Danas se pak održava sjednica Predsjedništva Demokratske fronte Željka Komšića na kojoj bi ova stranka trebala konačni potvrditi da ulazi u bošnjački politički blok s SDA. Sjednica će se održati danas u Sarajevu a kako je najavljeno “očekuje se da će članovi tog stranačkog organa razgovarati o mogućem otpočinjanju razgovora s drugim strankama o eventualnom ulasku u vlast”.

Predsjedništvo DF-a je na prošloj sjednici, nakon rasprave o otvaranju razgovora o eventualnom sudjelovanju u vlasti sa svim parlamentarnim strankama, zadužilo radnu grupu da pripremi zaključke o kojima bi se Predsjedništvo trebalo očitovati na današnjoj sjednici.

Potpredsjednik Demokratske fronte Dženan Đonlagić je izjavio kako će se danas donijeti odluka ne o ulasku u vlast, nego o otpočinjanju pregovora sa svima parlamentarnim strankama.

No, DF ni u kojem slučaju neće ni o čemu pregovarati ni sa strankama HNS-a BiH, niti s SNSD-om. Stranka Željka Komšića može biti isključivo dijelom bošnjačkog političkog bloka i u vlasti sudjelovati na pozicijama predviđenima za bošnjačke političke predstavnike.

DF se inače predstavlja kao “građanska” stranka, no činjenica je da su birače ove stranke gotovo isključivo Bošnjaci te kao takva ona i predstavlja bošnjački narod a nikako sve građane Bosne i Hercegovine. Zamagljivanje “porijekla” izbornog legitimiteta nije ništa novo za stranke bošnjačke ljevice jer time se pokušava preuzeti pozicije koje su namijenjene hrvatskim i srpskim političkim predstavnicima. Posebice u entitetu Federacija BiH, ali i na državnoj razini. To je do sada najčešće radila SDP iz koje je DF uostalom i nastala.

Istovremeno, u Banja Luci će danas biti održani odvojeni sastanci izaslanstava SNSD-a s izaslanstvima PDP-a i SDS-a.

Sastanak s izaslanstvom PDP-a predviđen je za 14.00 sati, a SDS-a u 15.30, priopćeno je iz SNSD-a.

Izaslanstva će predvoditi lideri spomenutih stranaka.

Namjera Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, pobjedničke stranke u entitetu Republika Srpska je da okupi “srpsku političku reprezentaciju” koja bi u Sarajevu zastupala interese Republike Srpske. Iako je SNSD uvjerljivi izborni pobjednik, Dodik ipak želi da srpski politički predstavnici u Sarajevu nastupaju zajednički kako bi što bolje zastupali RS, dok će na razini entiteta ostati na suprotstavljenim stranama.

Postoje jasne naznake kako bi i SDS i PDP mogli prihvatiti ovu Dodikovu ponudu.

Nakon današnjih sastanaka i sjednica postat će jasnije tko će tvoriti vlast na razini države BiH.

 

J. G. / Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)