Rakitje: Stoljeće srbijanskoga terora u Domu Tigrova

Vrijeme:1 min, 43 sec

Rakitje: Stoljeće srbijanskoga terora u Domu Tigrova

U organizaciji Festivala domoljubnoga filma Gordan Lederer u petak 22. ožujka u Domu Tigrova u Rakitju održano je predstavljanje knjige Stoljeće srbijanskoga terora 1918. – 2018. i projekcija filma Sto godina srbijanskoga terora u Hrvatskoj (1918. – 2018.) od Karađorđevića i Pribićevića do Vučića i Pupovca.

U prepunoj dvorani priredbu je vodio Zdravko Grabušić. Nazočne je u ime zagrebačkoga gradonačelnika pozdravio izaslanik Miodrag Demo.

01 demo

Miodrag Demo, Izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika

Knjigu je predstavio autor Nenad Piskač. Uvodno je rekao kako ga od Rakitja dijeli samo Sava, ali kako bi došao iz Brdovca u Rakitje mora putovati preko Zagreba ili Slovenije. „To dokazuje da su naši političari u proteklih 30 godina bili nesposobni premostiti Savu, ali su sposobni obnoviti jugokomunistički mit o bratstvu i jedinstvu hrvatskoga i srpskoga naroda. Sedlarov film i moja knjiga ruši ideološki mit o bratstvu i jedinstvu i revidiraju načela jugoslavenskih i srbijanskih gusaka u magli“. Knjigu je posvetio pokojnom bratu koji upravo iz Rakitja s Tigrovima krenuo u Domovinski rat.

Kazao je da se srbijanski teror u Hrvatskoj u proteklih stotinu godina provodio sveobuhvatno, da je jugoslavenska ideja u Hrvatskoj zapravo sluškinja velikosrpske ideje. U knjizi problematizira onemogućavanje normalnoga razvitka Republike Hrvatske zahvaljujući izostanku lustracije komunističkih, jugoslavenskih i velikosrpskih totalitarnih ostataka. Upozorio je da se Hrvatima ponovo nameće duša i mozak Beograda, kao i u doba kad se pripremala uspostava prve Jugoslavije. Zaključio je da Srbija danas ima ista imperijalistička polazišta kao i 1918., što dokazuje i najnovija srbijanska Povelja o srpskom kulturnom prostoru.

02 radno

Zorica Gregurić, Zdravko Grabušić, Jakov Sedlar i Nenad Piskač

Uslijedila je projekcija dokumentarnoga filma Jakova Sedlara o stotinu godina srbijanskoga terora. Redatelj se poslije projekcije obratio publici. Cijeli događaj pretvorio se u otvorenu tribinu na kojoj je publika predlagala teme za buduće filmove i knjige.

03 za uspomenu

Potpis pod sliku: Dragutin Poturica, direktor FDF Gordan Lederer, Zdravko Grabušić, voditelj projekcija FDF GL, Marijan Capek, autor FDF GL, Zorica Gregurić, čelnica udruge zagrebačkih branitelja Vukovara, redatelj Jakov Sedlar, književnik Nenad Piskač i Damir Pleić, jedna od legendi Tigrova.

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)