Vrijeme je da se promijene sporna imena mostarskih ulica

Vrijeme:2 min, 7 sec

U Mostaru je u studenom 2018. godine pokrenuta peticija kojom se zatražilo ukidanje naziva ulica koje nose imena po fašističkim ideolozima i vojnicima iz vremena NDH. Zbog nepostojanja gradskog vijeća koje je nadležno za izmjene naziva ulica traži se od Ureda visokog predstavnika da iskoristi bonske ovlasti i promijeni imena ulica.

Nazivi ulica: Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Jure Francetića – samo su neke od onih sa spornim nazivima za koje Mostar od rata ne uspijeva naći način da li ih i kako izmijeniti. 2004. godine je čak, na preporuku tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna u Gradskom vijeću formirana i Povjerenstvo za revidiranje imena, no niti jedan prijedlog nije usvojen. Predlagano je da, naprimjer, budu izmijenjena samo ona imena koja se odnose na dužnosnike NDH ili promjena na stotine njih, pa i one koja nosi ime Maršala Tita.

Da neka od imena trebaju izbrisati, smatra i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

– Mostar je turistički grad i Europe, a Europa je osudila fašističke režime. Onda nije logično da grad koji ide konkurirati za prijestolnicu kulture ima ulice s takvim nazivom. Normalno da želimo u tome podršku, kazao je Bešlić za Federalnu televiziju.

Ističe da je potrebno i u drugim sredina u BiH ukloniti nazive ulica po fašistima i osobama iz tog doba. Mostar zaslužuje nove nazive ulica, kojima se ne bi postidjeli ni pred brojnim turistima koji posjućuju grad na Neretvi. S tim se slažu i novinari -aktivisti koji su pokrenuli peticiju upućenu visokom predstavniku Valentinu Inzku, kojom traže promjenu naziva ulica.

– Jedan od načina može biti da to uradi visoki predstavnik, ili da ovlasti gradonačelnika. Treba stvarati klimu da je to bitan društveni problem kojeg treba riješiti. Mislim da bi intervencija visokog predstavnika u ovom slučaju bila poželjna kad ga već imamo i kad je tu da napravi nešto što je društveno i politički jako korisno – smatra sociolog Ivan Vukoja.

Peticiju objavljenu na web stranici do sada je potpisalo više od 1.000 građana. Mnogo veći broj podržava ovu inicijativu, u nadi da će sadašnje nazive ulica zamijeniti imenima opće prihvaćenih ličnosti, navodi FTV.

– Nadam se da će ljudi u čitavoj BiH shvatiti da mi moramo imati jasan odnos prema fašizmu i nacizmu kao ideologijama zla – poručuje Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla.

Pokušalo se pronaći riješenje i na organiziranom okruglom stol u sklopu projekta PRO-Budućnost na kojem su sudjelovale brojne ličnosti iz javnog, kulturnog i vjerskog života. Svi sudionicu su osudili način dosadašnjega imenovanja ulica, te su pozvali na zajedničku suradnju koja će dovesti do uvažavanje europskih vrijednosti.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)