NOVE INFORMACIJE: Ovo su državljani BiH koji su trenutno zarobljeni u Siriji i Iraku

Vrijeme:3 min, 18 sec

Prema posljednjim informacijama bh. sigurnosnih agencija, na prostoru Sirije i Iraka se predalo više od 70 državljana BiH U Bosni i Hercegovini se u narednim danima očekuje povratak dvojice pripadnika takozvane Islamske države. Ibro Ćufurović (1995) iz Velike Kladuše i Armin Čurt (1997) iz Sarajeva uskoro će zatvor u Erbilu na sjeveru Iraka, u kojem se trenutno nalaze pod nadzorom SAD-a, zamijeniti pritvorskim ćelijama u našoj zemlji.

– Odmah ćemo ih prebaciti Tužiteljstvu i Sudu BiH na dalje procesuiranje – kazao je ministar sigurnosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, govoreći o “dočeku” koji se priprema za pripadnike tzv. Islamske države.

Obojici će po automatizmu biti određen pritvor, a dokumentacija o njihovim aktivnostima u Siriji već je spremna i bit će na raspolaganju Tužiteljstvu BiH, koje će ih procesuirati na osnovu Kaznenog zakona BiH. Tim su zakonskim rješenjem propisane sankcije za državljane BiH koji sudjeluju na stranim ratištima. Do sada je po tom osnovu procesuirano i pravomoćno osuđeno više od 20 osoba. Ostalima su procesi u tijeku, a ista sudbina očekuje i buduće povratnike iz Sirije i Iraka.

Prema posljednjim informacijama bh. sigurnosnih agencija, na prostoru Sirije i Iraka se predalo više od 70 državljana BiH. Uglavnom se radi o ženama i djeci.

Pored Ćufurovića i Čurta, u Erbilu se, prema podacima kojima raspolaže Faktor, nalaze i Ajdin Blažević i Muhamed Hasić.

U zatvoru u sirijskom gradu Qamishliju, koji se nalazi uz granicu s Turskom, se od 24. veljače ove godine nalaz i 44-godišnji Edin Muftić iz Gradačca. Za njim je, podsjetit ćemo, raspisana Interpolova crvena tjeralica, a u tom gradu je i njegova supruga Emina Sinanović.

U Qamishliju je i Edina Mulalić, udovica Inesa Midžića, koji je poginuo u ožujku prošle godine te Almedina Mujčinović i njena majka Fatima Mujčinović, Nedim Mujčinović, Sabina Sinanović, Azemina i Albin Sinanović.

Od ranije su u istom gradu Emina Kečo, Muamera Muhamedagić, Adela Dolamić te Selma Sultanović.

Kurdskim snagama u Siriji su se predali Emir Ališić i njegov usvojeni sin Hamza Labidi. Ališića je sredinom veljači među zarobljenicima u Baghouzu snimila kurdska televizija. U Siriju je, kako je kazao, došao da pomogne narodu.

– Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta. Kada sam došao u Siriju, na početku nije bilo Islamske države, pa sam se pridružio Frontu Nusra – Izjavio je Ališić.

Predali su se i Alija Keserović te Amir Selimović i njegova supruga Meliha Delić. Selimović je, podsjećamo, domaćoj javnosti postao poznat na osnovu snimka iz 2016. godine, kojim je upućivao prijetnje muslimanima u BiH, ali i reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.

Među zarobljenima su još Mela Horić i njena majka Sabrija Horić iz Čelića. Mela Horić je u Siriju otišla 22. lipnja 2013. godine sa suprugom Seidom Čolićem, koji je poginuo u ožujku 2015. godine.

Zarobljeni su i Amir i Emira Džinić. Za 46-godišnjim Amirom Džinićem je od ranije raspisana Interpolova crvena tjeralica.

U Al Hawlu u blizini Hasake na sjeveroistoku Sirije su Muharem Dunić i njegova supruga Ajša, Begzad Sarač zvani Abdul Aziz, Zlata Šabić, Elvira Karalić, Miralem Berbić i njegova kćerka Elzedina, Fata Fuško-Hodžić, Enes Borovac, Senad Kasupović, Salem Hasić i njegova supruga Enesa Džinić s djetetom, Ćazima Hodžić, Sadika Zahirović i njene kćerke Naila, Merjem, Hadžera i Ajša, Ilda Hopovac sa svekrvom Indirom Alibašić te Jasmin Keserović, 25-godišnji mladić iz Zavidovića koji je u Siriju otišao 23. siječnja 2013. godine. Za njim je Interpol, na zahtjev BiH, raspisao crvenu tjeralicu.

Kurdskim snagama su se, prema saznanjima, predali i Behudin Alibašić i Edvin Babić zvani Osman, a pretpostavlja se da je u Raqi i Alma Nuhanović, supruga Alena Durme koja se krajem 2018. godine uputila iz Ebu Kemala ka Idlibu. Od ranije se u turskom zatvoru nalazi Begzad Spahić, a u istoj zemlji su Adnan Ćatić i njegova supruga Adna Balihodžić. Ćatić je u Siriju otišao 1. srpnja 2013. godine letom iz Sarajeva za Istanbul, dok je Balihodžić BiH napustila 4. rujna 2014. godine.

 

http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori