NESLUŽBENO Jadranka Prlića iz Haaga prebacuju u zloglasni britanski zatvor

Vrijeme:1 min, 10 sec

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne koji je 20. studenog 2017. godine osuđen na kaznu od 25 godina zatvora, uskoro bi trebao biti prebačen u jedan od zloglasnih britanskih zatvora, saznaje Klix.ba.

Prema informaciji koja je portalu Klix.ba potvrđena iz više izvora, Prlić je od Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT) već dobio rješenje za izdržavanje preostalog dijela kazne zatvora u Velikoj Britaniji.

Ono što je poznato jeste da bi Prlić trebao služiti kaznu u zatvoru na jednom od britanskih otoka, a u opciji su Isle of Wight i Isle of Man.

“Prlić u ovom slučaju nema pravo na žalbu, a to pravo će steći tek kad počne izdržavati kaznu u zatvorskoj ustanovi. Iz MICT-a su u proteklom periodu slali zahtjeve u više zemalja, no potvrdno su odgovorili samo iz Velike Britanije. Prema pravilniku, osuđenici MICT-a se jedino ne mogu slati u Tursku i Rusiju”, kazao je izvor blizak MICT-u.

U kojoj mjeri su zatvori u Velikoj Britaniji na lošem glasu govori i slučaj bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića, osuđenog za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. na 46 godina zatvora.

Naime, Krstića su u zatvoru Wakefield u svibnju 2010. zatvorski čuvari pronašli na podu zatvorske ćelije u lokvi krvi. Njega su napala trojica zatvorenika, nakon čega je smješten u bolnicu, ali je nakon toga uspješno hospitaliziran.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori