Granice Izraela: Trump priznao izraelski suverenitet nad 52 godine okupiranom Golanskom visoravni

Vrijeme:3 min, 35 sec

“Nakon 52 godine vrijeme je da SAD u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja ima stratešku i sigurnosnu važnost za državu Izrael i regionalnu stabilnost!”

Nakon što je u prosincu 2017.godine američki predsjednik Donald Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, što je izazvalo veliki gnjev i lavinu u arapskom svijetu, SAD pripremaju priznanje izraelskog suvereniteta nad Golanskom visoravni, sirijskim teritorijem koji je Izrael okupirao u Bliskoistočnom ratu 1967.

“Nakon 52 godine vrijeme je da SAD u potpunosti priznaju izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni, koja ima stratešku i sigurnosnu važnost za državu Izrael i regionalnu stabilnost!”, napisao je Trump na Twitteru.

Nema sumnje da će najnoviji potez američkog predsjednika Trumpa, ponovno izazvati veliku krizu na Bliskom istoku, a imajući u vidu i povišene tenzije analitičari ne isključuju mogućnost novih sukoba između Izraela i Sirije te njihovih saveznika, iranske revolucionarne garde i libanonskog Hezbollaha koji su stacionirani tik uz granicu Golanske visoravni.

Iako se Palestinci, koji nemaju vojsku, nisu mogli suprotstaviti odluci SAD-a i izraelske države oko preseljenja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu, priznanje Golana sasvim je drugačija situacija te bi zbog toga rat mogao izbiti čak i ako ga neki akteri sirijskog sukoba budu htjeli izbjeći.

Naime, Golanska visoravan ima veliku stratešku važnost te je bogata vodom i naftom, a prema procjena podmiruje čak trećinu potreba za pitkom vodom Izraela. Priznanje spornog područja, Golanske visoravni, predstavljalo bi veliki zaokret u američkoj politici tjedan dana prije dolaska izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Washington. Netanyahu je radio pritisak na SAD da prizna izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni s obzirom da su pred njim izbori u Izraelu 9. travnja, a prema anketama Netanyahu ne stoji dobro s obzirom da je optužen za jedan slučaj mita i dva slučaja pronevjere i povrede povjerenja.

Izrael je okupirao veći dio Golana, sirijskog teritorija, u ratu u lipnju 1967. i to 1.200 kvadratnih kilometara, sjeveroistočno od Izraela, čije pripojenje 1981. međunarodna zajednica nije nikada priznala, dok 510 kvadratnih kilometara ostaje pod sirijskom kontrolom.

S obzirom da to pripojenje nije međunarodno priznato, Netanyahu, koji je to pitanje pokrenuo na svom prvom sastanku u Bijeloj kući s Trumpom u veljači 2017., zahvalio je Trumpu na najavi priznanja.

“U vrijeme kad Iran pokušava iskoristiti Siriju kao platformu za uništenje Izraela, predsjednik Trump je hrabro priznao izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni. Hvala predsjedniče Trump”, kazao je Netanyahu.

Unatoč tome što Donald Trump sebe smatara herojem jer je povukao hrabre poteze oko priznavanja Jeruzalema i sada Golanske visoravni, što nije imao hrabrost učiniti niti jedan američčki predsjednik do sada, Trump nikada ne bi povukao te poteze da nema tiho odobrenje i potporu Saudijske Arabije, Egipta i ostalih zemalja Zaljeva.

Naime, saudijski prijestolonasljednik Mohammad bin Salman, američkom je predsjedniku Donaldu Trumpu dao zeleno svjetlo i za priznavanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela dok ga zauzvrat Trump brani zbog rata kojeg vodi u Jemenu, financiranja terorista u Siriji, a naposljetku i zbog gnjusnog ubojstva i komadanja novinara Jamala Khashoggija.

I Saudijska Arabija i Egipat za Trumpa predstavljaju sunitski islam, a ne turski predsjednik Erdogan koji je od početka bio protiv Trumpovih poteza. Isto tako, već dulje vrijeme postoje tajni kontakti između Saudijske Arabije, UAE-a i Bahreina s Izraelom, a nerijetko zet američkog predsjednika, Jared Kushner, boravi u tim zemljama.

Udruživanje tih arapskih zemalja s Donaldom Trumpom i Izraelom zapravo je njihov pakt protiv šijitskog polumjeseca koji se proteže od Teherana preko Bagdada i Damaska do Beiruta.

Na Trumpovu najavu odmah je reagirao i Bruxelles. Europska unija neće priznati izraelski suverenitet nad Golanskom visoravni nakon što je američki predsjednik izjavio kako je vrijeme da se to učini. “Stajalište EU-a nije se promijenilo”, poručili su iz Bruxellesa.

“Europska unija, u skladu s međunarodnim pravom, ne priznaje izraelski suverenitet nad teritorijem koji je Izrael okupirao u lipnju 1967., uključujući Golansku visoravan, i ne smatra ga dijelom izraelskog teritorija.”

Kao i EU, i Rusija nikada neće priznati Golansku visoravan kao izraelsku teritoriju, što je izjavio član Odbora za međunarodne poslove Vijeća Federacije Rusije Oleg Morozov.

“Rusija to nikada neće priznati”, kazao je Morozov naglasivši kako “Trump intenzivno provocira svjetsku zajednicu i arapski svijet”. Francuska također neće priznati izraelsko pripojenje navodeći kako je to u suprotnosti s međunarodnim zakonom, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Isto je poručio i Berlin, prenosi Večernji.ba.

 

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori