PANIKA I KAOS: Više od 2 milijuna Britanaca potpisalo peticiju za opoziv Brexita

Vrijeme:3 min, 23 sec

 

Ona čak nije niti na samome vrhuncu. Ona ne frustrira samo britanske političare, već i građane koji se osjećaju u potpunosti bespomoćno, ljuto i zabrinuto. Naime, dok političari uporno ne mogu pronaći kompromisno rješenje kojime bi se spriječio ishod kojeg ekonomski stručnjaci nazivaju ‘katastrofom’, na leđima građana će se prelomiti najveći rizici Brexita; rekordan pad funte, nestašica hrane, lijekova i goriva, gužve na graničnim prijelazima, nasilni sukobi i masovne demonstracije.

Opasnost je potaknula britansku vladu da održava redovite sastanke s ‘odborom za katastrofu’ ministarstva obrane. Prema navodima vladinih dužnosnika, odred za hitne slučajeve Cobra na raspolaganju je već od sljedećeg tjedna, piše Jutarnji list.

Najveći nabavljač wc papira za Ujedinjenu Kraljevinu, njemačka tvrtka Wepa, u svojem skladištu priprema više od 600 tona rola papira kako bi mogla pravovremeno odgovoriti u slučaju ‘tvrdog’ Brexita i omogućiti građanima zalihu za nekoliko tjedana. Glasnogovornik navodi da je posebna pažnja pridana kartonu koji se nalazi unutar rola, zato što se on u potpunosti uvozi.

Automobilska i farmaceutska industrija su gospodarske grane koje će zasigurno pretrpjeti najveći gubitak u slučaju ‘tvrdog’ Brexita, pa u upravama svih vodećih kompanija ovoga tjedna raste panika.

Panika nezaustavljivo raste i među Britancima, a tome u prilog govori i istraživanje kojeg je nedavno provelo Udruženje za mentalno zdravlje. Naime, čak 38 posto ispitanika izjavilo je da se osjećaju tjeskobno, a samo 3 posto još uvijek ima nadu da će se pronaći rješenje i izbjeći katastrofa.

Jučer je više od 2 milijuna građana na službenim stranicama britanske vlade potpisalo peticiju za opoziv Brexita, a nevjerojatan interes srušio je stranicu na nekoliko sati. Prema prijašnjoj praksi, svaka peticija koja sakupi više od 100.000 potpisa mora postati predmetom rasprave britanskih zastupnika, tako da se očekuje da će se sljedeći tjedan i ta rasprava naći na dnevnom redu Donjega doma.

Što se zapravo događa?

Do jučer, Ujedinjena Kraljevina je Europsku uniju trebala napustiti za manje od tjedan dana. Međutim, danas je već zacrtan novi, kasniji datum, kojega je noćas službeno i jednoglasno odobrilo Europsko vijeće.

Iz kompleksnih i diplomatskih formulacija službenog priopćenja teško je jasno shvatiti što se točno događa i kako će to točno utjecati na razvoj situacije.

Europska unija je Londonu odobrila odgodu Brexita do 22. svibnja 2019. godine, ali samo pod uvjetom da Donji dom britanskog parlamenta početkom sljedećeg tjedna usvoji dogovoreni Sporazum o izlasku. U pismu kojeg je početkom tjedna poslala predsjedniku Europskoga vijeća Donaldu Tusku, premijerka Theresa May Bruxelles je molila na odgodu do 30. lipnja, što je Unija glatko odbila. Zašto? Zato što 23. svibnja službeno počinju izbori za Europski parlament, pa čelnici preostalih zemalja članica smatraju da bi odgoda Brexita uzurpirala kampanju.

Prvi i najvažniji zadatak premijerke May u ovom trenutku je da pronađe parlamentarnu proceduru kojom bi početkom tjedna mogla ‘zaobići’ odredbu predsjednika Donjeg doma Johna Bercowa koji je ‘odbio dozvoliti treće glasovanje o dokumentu koji je već dva puta bio odbijen’. S obzirom na to da u zaključcima summita Europskog vijeća jasno i nedvosmisleno stoji da ‘ne može doći do ponovnog otvaranja Sporazuma o Brexitu koji je dogovoren sredinom srpnja 2018. godine’, čime je Bruxelles ponovno naglasio da dodatni ustupci nisu mogući. Također, u zaključcima stoji da nije moguće jednostrano mijenjati sadržaj i prirodu sporazuma, tako da je premijerka May u London poslana s istim sporazumom.

Kako će ga May ponovno predstaviti parlamentu? Još uvijek se ne zna, ali se trenutno nagađa da će pokušati pronaći proceduralnu ‘rupu’ kojom bi zaobišla jasnu presudu predsjednika parlamenta. Jedan od realnijih scenarija je da će se prvo fokusirati na lobiranje britanskim zastupnicima za usvajanje sporazuma, pa da će s većinom (naravno, ako je postigne što je vrlo upitno), doći predsjedniku parlamenta i od njega tražiti novu šansu.

No, u taj scenarij vjeruje samo nekolicina najoptimističnijih promatrača. Zastupnici, analitičari i javni dužnosnici ne vjeruju da za to postoji realna šansa. Naime, njima je ‘tvrdi’ Brexit trenutno najizglednija opcija. Pad vlade i raspisivanje prijevremenih izbora, kojima bi se stavila ‘pauza’ na Brexit, također su jedna od realnijih mogućnosti.

Sigurno je jedino to da ništa nije sigurno.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)