Božinović: SOA će zatražiti objašnjenje Mektićevih izjava

Vrijeme:4 min, 24 sec

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak je kazao da Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) od kolega iz BiH traži objašnjenje u vezi optužbi njihovog ministra sigurnosti Dragana Mektića da SOA vrbuje selefije kako bi potvrdila optužbe predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović o tisućama radikalnih islamista u BiH.

-Ministar Mektić je privatno posjetio Zagrebu zbog zdravstvenih razloga te pritom nije iznio prijedlog za sastanak. SOA će zatražiti objašnjenje zbog ranije izrečenog Mektićevog stava i na tome se radi, kazao je Božinović nakon potpisivanja Sporazuma o preuzimanju prava i obveza Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je u četvrtak privatno boravio u Zagrebu, ustvrdio je prošle srijede kako su “hrvatski obavještajci” navodno bili uključeni u tajnu operaciju čiji je cilj bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista-selefija, odnosno kako su ovim aktivnostima opravdane ranije izjave hrvatske predsjednice o tisućama islamističkih ektremista u BiH koji su prijetnja sigurnosti.

Mektićeve prozivke

Ministar Mektić je kao osobe izravno umiješane u navodne aktivnosti prozvao generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića i novinara Matu Đakovića.

-Unazad nekoliko godina smo zadokumentirali, odnosno došli do saznanja da hrvatska služba radi na vrbovanju naših državljana. Tu je u BiH angažiran hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić te još određeni broj osoba koje su pokušale iskombinirati jednu obavještajnu operaciju vezano za naoružavanje selefija ovdje, izjavio je Mektić.

Mektić je ovu izjavu dao nakon što je magazin Žurnal objavio zamršenu priču za koju se vjeruje kako je kreirana unutar OSA-e BiH. Kao dokaz takvim aktivnostima u medijima se pojavila zajednička fotografija ministra Dragana Mektića, ravnatelje OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice i novinara Žurnala Avde Avdića.

Odgovarajući na ovakve optužbe, novinar Mato Đaković Mektića je nazvao “idiotom” koji bi trebao odgovarati zbog ubojstva.

-Vjerojatno se hrvatske tajne službe bave Draganom Mektićem. Taj čovjek treba da odgovara za to kako su dva Hrvata ubijena u Prnjavoru za vrijeme rata, u policijskoj stanici gdje je on bio zapovjednik. Taj čovjek treba da pokaže svoju diplomu, rekao je Đaković.

Aktivnosti magazina Žurnal

U spomenutoj medijsko-obavještajnoj priči se opisuje kako su hrvatski obavještajci pod prijetnjama navodili neke državljane BiH da u određene islamske paradžemate u donose oružje što bi potom bilo prijavljeno policiji, a takve priče bi poslužile kao potpora tvrdnjama o opasnostima od radikalnih islamista. Uz kazano, visoki dužnosnici Republike Hrvatske istodobno se optužuju za navodno paraobavještajno djelovanje u BiH.

Žurnal je ustvrdio kako je u takvu navodnu operaciju uz konzula Bandića bio umiješan i zamjenik ministra sigurnosti Mijo Krešić, kadar HDZ BiH, te pri tom podsjećaju na njegove opetovane izjave o brojnim zajednicama radikalnih islamista u BiH koje okupljaju na tisuće članova.

Nakon svega u javnosti se iskristaliziralo mišljenje kako je spomenuta medijsko-obavještajna operacija kreirana s ciljem diskreditiranja glavne tužiteljice u Tužiteljstvu BiH, Gordane Tadić, koja je u rodbinskim vezama s prozivanim Krešićem i Đakovićem, te kompromitiranja skupa o ustavnim promjenama u Neumu na kojemu je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Čović zatražio istragu o paraobavještajnim djelovanjem unutar BiH

Uslijedile su žestoke reakcije a ove su aktivnosti ocijenjene kao paraobavještajno djelovanje.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u tom je kontekstu najavio kako će dužnosnici ove stranke u državnom Vijeću ministara zatražiti istragu o paraobavještajnim djelovanjem unutar BiH.

Nakon Čovića, oglasio se i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda.

-Krajnje je vrijeme da se obavještajni sektor stavi pod institucionalni nadzor i da se iz oblasti medijskog djelovanja prebaci u zakonski okvir, priopćio je Bevanda nakon sastanka OSO-a, tijela kojega čine čelni ljudi državnog Vijeća ministara BiH, na kojoj je sudjelovao i ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić Osmica.

Markić: Mektić nema zakonske nadležnosti nad OSA-om

Ravnatelj SOA-e, Danijel Markić, potvrdio je da je agencija na čijem je čelu razgovarala sa sumnjivim osobama i o tome izvjestila OSA-u BiH.

-Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti EU-a i NATO-a. Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna i ukazali što ta osoba radi. Mi smo s H. Č. razgovarali, znamo tko je i o tome smo obavijestili našu partnersku službu u BiH. Dobili smo jasan odgovor OSA-e, ali prepuštam njima da se izjasne o tome, rekao je u četvrtak Markić.

Markić je potvrdio ono o čemu svi u BiH šute, a to je činjenica da ministar Dragan Mektić nema nikakve zakonske nadležnosti nad OSA-om BiH.

-Nemamo suradnju s gospodinom Mektićem, čini mi se da on nema ni ovlasti nad tamošnjom službom, ali neću ja tumačiti kako funkcionira sigurnosno-obavještajni sustav u BiH. Drago mi je za gospodina Mektića da je našao dobre doktore u Hrvatskoj i nadam se da će se izliječiti, poručio je Markić.

Aktivnosti u kontinuitetu

Zanimljivo je kako ovo nije prvi put da predstavnici bosanskohercegovačkog sigurnosnog sustava kao metu imaju predstavnike Republike Hrvatske.

Još prošle godine tjednik Nacional je pisao o tome a prije određenog vremena u javnosti se pojavila i informacija o navodnom sastanku bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s operativcima OSA-e, na što je Karamarko odgovorio “pozivom na livanjski sir”.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)