MEĐUNARODNI DAN SREĆE: Izvještaj o sreći: Finska najsretnija, BiH na dnu

0

Od zemalja regije Bosna i Hercegovina je najlošije pozicionirana i nalazi se na 93. mjestu.

Finska je najsretnija zemlja na svijetu, a nekadašnji pobjednik, Norveška, nalazi se na drugom mjestu, navodi se u svjetskom izvještaju o sreći iz 2018. godine, prenosi Danas.

Na trećem mjestu nalazi se Danska, a prate je Island i Švicarska. Istraživanje je provedeno na osnovu praćenja šest varijabli: prihodi, stupanj slobode, povjerenje, životni vijek, socijalna podrška i velikodušnost.

Od zemalja regiije Bosna i Hercegovina je najlošije pozicionirana i nalazi se na 93. mjestu. Prema podacima izvještaja, Srbija se nalazi na 78. mjestu, Crna Gora na 82, a Hrvatska jedno mjesto niže.

Među ostalim zemljama iz regije, najbolje je kotirana Slovenija koja je zauzela 51. mjesto. Iza slovenije se nalazi Rumunjska. Svjetski dan sreće – 20. ožujka, ustanovljen je na sjednici Ujedinjenih Naroda 2012. godine, na prijedlog Kraljevine Butan, koja je zauzela 97. mjesto, navodi se u istraživanju.

U Rezoluciji UN-a kao razlog za uvođenje ovog praznika navodi se “težnja da se poveća svijest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svjetskog stanovništva”.

Rezolucija također preporučuje pravilan i uravnotežen gospodarski rast koji se temelji na održivom razvoju, iskorjenjivanju siromaštva i poticanju sreće i blagostanja svih naroda.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara