CIJENA SPOROG FORMIRANJA VLASTI: Spajanjem starih i novih dužnosti neki političari istodobno i u četiri uloge

0

Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH u tehničkom mandatu i zamjenik predsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta BiH
Pet i pol mjeseci nakon održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini još nije uspostavljena izvršna vlast na državnoj i federalnoj razini pa i u polovini županija. Zahvaljujući privremenom financiranju na državnoj i usvojenom proračunu na federalnoj razini stječe se dojam kako ta činjenica ne ugrožava previše normalno ili uobičajeno funkcioniranje institucija, piše Večernji list BiH.

Novo Vijeće ministara

Međutim, u praksi je situacija takva da mnogi kadrovi obnašaju dvostruke dužnosti u novoj zakonodavnoj i staroj izvršnoj vlasti. Najočitiji primjer je Denis Zvizdić, koji je istodobno predsjedatelj Vijeća ministara BiH (u starom sazivu) i prvi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tako je Zvizdić u poziciju da bude šef sam sebi, odnosno da kao predsjedatelj Vijeća ministara izvršava ono što on i njegovi kolege u Zastupničkom domu odluče. Ili obrnuto, da kao zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma odlučuje o zakonima i drugim odlukama koje predlaže Vijeće ministara kojem je, opet, on na čelu. I nije u pitanju samo Zvizdić. Njegovi kolege iz dosadašnjeg Vijeća ministara, Dragan Mektić, Mirko Šarović, Adil Osmanović i Marina Pendeš također su izabrani u neki od domova Parlamentarne skupštine BiH. Znači, polovina članova važećeg Vijeća ministara istodobno je i dio zakonodavne vlasti na državnoj razini.

Ovo možda nije u suprotnosti sa zakonskim propisima u BiH, ali jest s demokratskom praksom pa i principima modernih političkih sustava. Jedino rješenje, odnosno izlaz iz ovakve situacije, je što brže imenovanje novog Vijeća ministara koje će imati i političku vjerodostojnost i kapacitet za obnašanje izvršne vlasti. Svjesni su toga i u međunarodnoj zajednici, pa sve glasnije inzistiraju da se proces uspostave vlasti na državnoj razini privede kraju, ma koliko to nekima ne odgovaralo.

Situacija na federalnoj razini nešto je bolja, iako i tu ima udvostručavanja dužnosti. Moglo bi se reći da je olakšavajuća okolnost što predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić nije izabran ni u jedan parlament, a isti je slučaj i s jednim od dopremijera Veskom Drljačom. Mnogi članovi Vlade, međutim, već su preuzeli zastupničke mandate u županijskom, federalnom ili državnom parlamentu.

Dvostruke dužnosti

Takav je slučaj s dopremijerom i ministricom financija Jelkom Milićević, ministrom branitelja Salkom Bukvarevićem, ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem, ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović te ministrom poljoprivrede Šemsudinom Dedićem, kao i ministrom unutarnjih poslova Aljošom Čamparom koji je, osim što je zastupnik u županijskom parlamentu u Sarajevu, izabran i za izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH, kao i za dopredsjedatelja Doma naroda.

Na dvostrukim dužnostima su i predsjednik i dopredsjednica FBiH Marinko Čavara i Melika Mahmutbegović jer su na izborima izabrani u entitetski Parlament, a još nisu dobili nasljednike na pozicijama na koje su birani u prošlom mandatu. Naravno, i ovdje je najbolje rješenje što brži dogovor o novoj vlasti.

 

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara