UŽIVO/DRAMA SE NASTAVLJA Obrenović pozvao na oslobođenje uhićenog mladića

Vrijeme:6 min, 12 sec

Nakon što su sinoć prosvjednici i čelnici oporbe upali u zgradu Radio televizije Srbije, odakle ih je istjerala policija, na poziv oporbenog “Saveza za Srbiju” prosvjednici su se danas okupili ispred zgrade Predsjedništva u Beogradu, gdje se izvanredno javnosti obratio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, javlja Hrvatski Medijski Servis.

15:45 Demonstranti koji su pošli ka policijskoj stanici 29. novembar zaustavili su se ispred Doma Narodne skupštine Srbije i uzvikivali ime predsjednice parlamenta Maje Gojković čiji ostavku inače opozicija traži.

S kamiona se pušta glazba, a građani uzvikuju “ostavka”.

Na čelu kolone je transparent “Jedna od pet miliona” i lideri Dveri Boško Obradović, Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović.

Ulice kojima demonstranti prolaze zatvaraju se za promet.

15:25  Boško Obradović pozvao je okupljene građane ispred Predsjedništva Srbije da se upute u prosvjednoj šetnji do policijske stanice u Bulevaru Despota Stefana kako bi tražili slobodu za Pavla Cvijića koji je, kako navode organizatori prosvjeda, priveden u svom stanu.

“Odlazimo svi koji smo bili sinoć ispred RTS-a, idemo do 29. studenog tražiti slobodu za Pavla”, kazao je lider Dveri.

15:10  Organizatori prosvjeda “Jedna od pet miliona” priopćili su danas da su dvije osobe “odvučene” u zgradu Skupštine grada i da ih nije privela policija.

Oni kažu i da je po hitnom postupku na sedam dana zatvora osuđen mladić P.C. koji je uhićen danas u svojoj kući.

15: 00  Na Instagram profilu Budućnost Srbije Aleksandar Vučić objavljene su fotografije predsjednika Srbije i ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića kako igraju šah.

“U Predsjedništvu kratak odmor pred poslijepodnevne aktivnosti. Srbija hrabrosti i poštenja uvijek pobjeđuje nasilnike”, navodi se na profilu Budućnost Srbija Aleksandar Vučić.

3.50 – “Može birati hoće li biti čovjek i podnijeti ostavku ili će biti štakor i izaći štakorskim kanalima”, rekao je Boško Obradović iz stranke Dveri. Neki od organizatori rekli su da je policija počela privoditi neke od prosvjednika, prenosi HRT

14:04 Okupljenima se obratio Boško Obradović, predsjednik pokreta Dveri i jedan od lidera prosvjeda.

“Tu smo da se izborimo do kraja. Danas smo prisustvovali konferenciji za medije najvećeg lažova u povijesti Srbije Aleksandra Vučića. Napravili smo jedan velik obruč oko Predsjedništva, gotov si, opkoljen si, puko si”, poručio je Vučiću. -Može birati hoće li biti čovjek i podnijeti ostavku ili će biti štakor i izaći štakorskim kanalima, rekao je Boško Obradović iz stranke Dveri..

13:50 Kako javljaju reporteri televizije N1, novinari su izvedeni iz zgrade uz jake mjere osiguranja.

13:45 Boško Obradović, vođa prosvjeda vratio se pred zgradu predsjedništva i govodi ljudima oko zgrade kako da naprave obruč kako bi cijeli svijet vidio da je Vučić opkoljen.

13:40 Lider Savez za Srbiju Dragan Ðilas i predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekli su da neće otići i da će do daljeg ostati ispred zgrade Predsjedništva.

13:37 “Srbija više od mirisa majoneze voli miris slobode”, rekao je jedan od govornika aludirajući na sendviče koje Vučićeva stranka priprema svojim članovima koji po potrebi dolaze na provladine prosvjede u Beograd iz drugih mjesta.

13:30 Jedan od govornika je objavio da policija čisti jedan izlaz kod zgrade predsjedništva i kako se čini da će predsjednik izaći. Krenuli su ka zgradi da vide što se događa.

13:25 Potom je govorio Vuk Jeremić

“Ovaj dan nitko od nas okupljenih neće zaboraviti”, rekao je energično Jeremić.

“Nije vjerovao da ćemo se okupiti ovdje. Nije vjerovao kada su mu rekli da drži konferenciju na nekom drugom mjestu. On je rekao nema šanse, ostat će kući. Prevario se! Prevarili su se i mnogi prije njega pa se desio 5. listopada, desit će se i njemu. Ovih dana, ovih mjeseci, on je gotov”, rekao je Jeremić.

“Cijeli svijet ovo gleda. Iznenadili smo Srbiju, iznenadili smo svijet. Ja vam kažem, stvari neće više biti iste kao prije. On danas nije smio da izađe iz zgrade predsjedništva. To će ga koštati mjesta na Andrićevom vijencu, sa njim više nema razgovora. Ova policija, oni su sa nama, oni ne štite njega. Razgovarao sam s njima, oni su na našoj strani, to vam garantiram”, rekao je.

13:20 “Svanuo je prekrasan dan, ali Vučiću je svanula crna nedjelja”, rekao je drugi govornik.

“Predsjednik se na televiziji hvali koliko je hrabar. Pa što ne izađe. Došli smo ti pred vrata, izađi”, rekao je.

“Stalno nam prijetiš nekim izborima, pa raspiši ih. Ti si najobičnija kukavica, ovaj narod ti je pokazao što je hrabrost. Samo je jedna poruka, Vučiću pakuj se, tvoje vrijeme je isteklo”, zaključio je.

13: 17 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić blokiran je danas u zgradi Predsjedništva u Srbiji nakon što su se ispred svih ulaza okupili prosvjednici.

Kako javlja reporterka N1 koja se nalazi u zgradi, unutra su i novinarske ekipe koje nisu napustile prostoriju nakon što je press-konferencija okončana.

Podsjećamo, oko 13 sati na ulicama Beograda došlo je do incidenta i naguravanja policije s prosvjednicima.

Skupina prosvjednika ispred zgrade Predsjedništva Srbije došla je danas u sukob s pripadnicima policije koji osiguravaju ulaze u zgradu.

Došlo do koškanja i manjeg sukoba, ali je situacija brzo stavljena pod kontrolu.

13: 00 Okupljeni građani srušili su zaštitnu ogradu ispred Predsjedništva Srbije i prišli ulazu. Građani uzvikuju “odlazi”, “uhitite Vučića”, “lopovi”.

Predsjednik oporbene Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je da neće dozvoliti Vučiću da izađe iz zgrade Predsjedništva Srbije

Upravni odbor Radio televizije Srbije priopćio je danas da RTS kao javni medijski servis ne smije postati poligon za nasilne političke obračune političkih aktera.

VUČIĆ: Nemam strah, mogu samo izgubiti život

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je na sinoćnjem procesu 1584 ljudi, a da je danas ”još manje”.

”Pošto smo mesecima slušali uvrede od strane fašiste Obradovića i tajkuna Đilasa, izračunali smo da smo otvorili ukupno 200 tvornica, pogona i novih važnih gospodarskih pogona u Srbiji u poslednjih pet godina. Sam sam otvorio stoti pogon, to su rezultati našeg rada, sve ono što oni drugi nikad nisu uradili”, rekao je Vučić danas, prenosi N1.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na izvanrednoj press konferenciji u zgradi Predsjedništva Srbije koju su okružili prosvjednici. Foto: N1

Dodao je da Srbija neće dozvoliti da nasilje ugrožava bilo koga.

”Svi oni koji misle da fizičkim napadima na ljude, omžete ostvariti političke rezultate, grdno se varate. I ove sad, sve ove što viču, sve je neprijavljeno i protuzakonito i sve to poštujemo do ne dođe do nasilja. Sinoć je u piku bilo 1584 čovjeka, na početku je bilo značajno manje, na kraju je bilo značajno manje. U ovom trenutku ih je manje od toga, ali je buka velika”, rekao je predsjednik Srbije danas.

”Ja nemam strah, ja mogu izgubiti samo život, ništa više. Ja nemam 500 milijuna. Nema ništa preče od toga da branim, štitim i obranim Srbiju. Oni što su sinoć nosili testere valjda da nameštaju firzure novinarima RTS-a. Ljudi u Srbiji mogu vidjeti koliko su zemlju opljačkali Đilas i Jeremić, a Boško Obradović je obični, sitni fašista. Naišli su na tvrd orah i uopće ih se ne plašim. Meta njima nije RTS, meta im je taj koji ih se ne plaši i da im u lice kaže šta su sve opljačkali. Meta sam ja, zato što Srbija više nije tako siromašna kao što je bila”, istakao je on.

Potom je poslao poruku građanima Srbije uz molbu da ne sudjeluju u nasilju.

”Da zamolim ljude da ne sudjeluju u nasilju. Pred zakonom su svi jednaki”, dodao je uz poruku da će svi koji sudjeluju u nasilju biti procesuirani u skladu sa zakonom.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)