Fragmenti hrvatske zbilje D. Dijanović: OSA i specijalni rat protiv Hrvatske

Vrijeme:4 min, 5 sec

 

Sarajevske optužbe su besmislene i žele skriti obavještajni rat protiv Hrvatske

Situacija u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH), u njenome glavnom gradu Sarajevu, nakon prošlogodišnjih listopadskih općih izbora teško bi se mogla opisati ikako drugačije nego kao podgrijavanje protuhrvatske histerije. Ne vrijedi pritom trošiti riječi na političkog šarlatana, titoista i sarajevskog agenta Željka KomšićKomšića. Činjenica što je Sejdo uopće mogao biti izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH mnogo toga govori o bošnjačkim biračima koji su ga birali, ali ponajviše i o onima koji su skrojili i podupiru model u kojemu jedan narod može preglasavati drugi malobrojniji konstitutivni narod.

Tzv. građanski koncept koji Sarajevo želi inaugurirati, prema modelu „jedan čovjek – jedan glas“, u ovako koncipiranoj BiH, nije ništa drugo nego maska za najordinarnije nacionalističke ciljeve Sarajeva, pri čemu se radi o onome negativnom nacionalizmu koji teži podvrgavanju i dominaciji. Imali smo već devedesetih primjer Miloševićeva i njegova prijedloga „jedan čovjek – jedan glas“, koji je pod krinkom tobožnje demokracije želio dovesti do prevlasti Srba u Jugoslaviji s obzirom na to da su oni tada predstavljali najbrojniji faktor u državi. Politika koju danas provodi Sarajevo, neovisno o tome govorimo li o Komšiću ili Izetbegoviću, čista je preslika Miloševićeve politike. Kako je skončala Miloševićeva politika svima nam je poznato. A kako će se raspetljati situacija u Bosni i Hercegovini kao Jugoslaviji u malom ostaje nam vidjeti. Povijesno iskustvo ne daje nam temelje za osobito optimistična predviđanja.

Radikalni islamisti u BiH

Problem prisutan u BiH, osobito u Federaciji, a koji predstavlja sigurnosnu ugrozu i za Republiku Hrvatsku, Mudžahedinipostojanje je tzv. paradžemata (prema procjenama postoji 21 paradžemat) u kojima se okupljaju vehabije i pripadnici radikalnog islama koji uživaju potporu moćne Saudijske Arabije. U sela u kojima žive i djeluju vehabije policijske i sigurnosne snage BiH zapravo nemaju pristup. Mahom se pritom radi o ostatcima mudžahedina i džihadista koji su devedesetih ratovali na strani Bošnjaka.

Bivši džihadist Maajid Usman Nawaz u svojoj biografiji piše da je moderni džihad – vidimo ga posljednjih godina najradikalnije u krvavim pohodima tzv. Islamske države – rođen upravo u Bosni i Hercegovini. Ritualna klanja bila su specijalnost postrojbe El-mudžahid (dio 7. muslimanske brigade u sastavu 3. Korpusa Armije BiH pod neposrednim Izetbegovićevim zapovjedništvom) koja su počinile stravične zločina nad Hrvatima i Srbima. Kad je pred dvije godine na radikalni islam u BiH, na desetak tisuća radikaliziranih pripadnika islama, upozorila Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović odmah se je našla na tapeti sarajevskih medijskih i političkih udarnika.

Iz kuhinje OSA-e

Ovih dana svjedočimo novoj aferi iz kuhinje Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića. Mektić je optužio hrvatsku obavještajnu zajednicu za tajnu operaciju u kojoj su prema njegovim tvrdnjama obavještajci SAO-a novačili državljane BiH kako bi podmetnuli oružje u islamske OSA BiHvjerske objekte u toj zemlji. Cilj operacije prema Mektiću je bio taj da se pokaže kako u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista.

Kolumnist Aljazera Balkans Edin Subašić, umirovljeni časnik vojne obavještajne službe OS BiH, u najnovijem je tekstu ustvrdio da je u pozadini hrvatskoga vrbovanja vehabijsko-selafijskih elemenata zapravo cilj stvaranja trećeg entiteta. Naravno, kao što je tvrdnja o tajnoj operaciji SOA-e u BiH zaista obična besmislica, tako je još veća besmislica tvrdnja da bi ukazivanje na radikalne islamističke elemente u FBiH moglo dovesti do formiranja trećeg entiteta. Naime, sva politika zapada prema BiH svih godina nakon Daytona svodi se na sprječavanje formiranja trećega hrvatskog entiteta upravo jer se ne želi dopustiti stvaranje muslimanske države u ovome dijelu Europe.

I dok se SOA optužuje za tajne operacije na tlu BiH, prema onoj „drž’te lopova, OSA – kao imanentno bošnjačka tajna služba – posljednjih godina vodi pravi specijalni rat protiv Republike Hrvatske, njezinih političkih dužnosnika i interesa hrvatskog naroda u BiH. Taj rat podrazumijeva i špijuniranje hrvatskih političara i gospodarstvenika, što je svojedobno potvrdio i spomenuti Mektić.

Spriječiti sarajevski cilj potpune hrvatske eliminacije

Prema zakonu spojenih posuda i elementarnim geopolitičkim zakonitostima potpunom desubjektivizacijom hrvatskog geokorpusa u BiH došao bi, gubitkom strateške dubine, u pitanje i opstanak Hrvatske u sadašnjim granicama. Zbog toga, kao i prvenstveno zbog činjenice da se radi o našim sunarodnjacima i o hrvatskim etničkim prostorima, hrvatska politika i diplomacija morat će mnogo snažnije, odlučnije i kvalitetnije lobirati na međunarodnoj razini (posebno u Washingtonu gdje postoji niz bošnjačkih lobističkih ureda, a niti jedan hrvatski) da se poboljša položaj Hrvata u BiH i da se izbjegne sarajevski cilj njihove potpune eliminacije (osim možda za ogledno pokazivanje).

Da je Hrvatska više lobirala i oštrije se postavila u dosadašnjim aktima desubjektivizacije Hrvata u BiH ne bi danas bivši visoki predstavnici otvoreno, drsko i besramno udarali u sarajevske diple. Ozbiljna država koja ne odstupa od načela i bori se za svoje interese u međunarodnim odnosima ima respekt drugih međunarodnih aktera, a one države koje podvijaju rep pred svakom ucjenom uvijek će biti samo potrkala tuđih interesa. Vrijeme je da toga postanu svjesni i hrvatski politički glavešine.

Davor Dijanović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)