MILJKO: Invalidan svaki segment ustavnog uređenja BiH

Vrijeme:1 min, 20 sec

Na znanstveno stručnom skupu održanom u Neumu pod nazivom “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu”, među panelistima drugog dana bio je i dr. Zvonko Miljko, stručnjak za ustavno pravo, profesor Sveučilišta u Mostaru. On smatra kako ustavno uređenje BiH  sadrži “urođenu manu”, piše Hrvatski Medijski Servis.

“Ja sam sudjelovao na desetinama domaćih i međunarodnih konferencija na ovu temu, i bio sam sklon taj ustav proglasiti ustavom s urođenom manom i s konstukcionim greškama. Svaki segment ustavnog uređenja je po meni invalidan” rekao je, navevši primjer prvog oblika državnog uređenja kao krucijalno pitanje.

Profesor Miljko je također istaknuo važnost razlikovanja “normativnog i zbiljskog” tumačenja ustava.

“Ustav je zbiljski odnos političkih snaga, svakodnevni paralelogram političkih silnica koji se svakodnevno mjenja, a ne ono što piše u našim knjigama na čijim koricama piše Ustav. Mi imamo odluku Ustavnog suda koja je konačna i obvezujuća, a koja se ne primjenjuje i s njom se licitira”, podsjetio je.

Miljko se također osvrnuo na pitanje kolektivne i individualne odgovornosti:

“Nema kolektivne odgovornosti, mada mi danas imamo osjećaj da se cijelim narodima stavlja kolektivna krivnja i lijepi etiketa. Kada se otvorena neka pitanja, ta etiketa se s čela lijepi na usta” rekao je, te dodao kako vjeruje da je jedini pravi put vraćanje principima vladavine prava.

“Europa koja počiva na miru, poziva se na ideale vladavine prava, pravne države, ljudskog dostojanstva i jednakosti. To su osnovne ustavne vrjednote, ali to su i ideali. Nekad ćemo ih manje više ostvariti, ali ako njima težimo bar ćemo znati da nam se ruke neće valjati u blatu”, kazao je prof. Miljko.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)