MAJORIZATOR HRVATA I KREATOR NEBULOZA Lagumdžija ohrabruje Komšića i DF da postanu “četvrti stub” vlasti

Vrijeme:2 min, 59 sec

Zlatko Lagumdžija, bivši ministar vanjskih poslova i bivši predsjednik SDP-a, u intervjuu za N1 je komentirao formiranje vlasti u BiH.

Lagumdžija je govorio o mogućem ulasku DF-a u vlast na državnoj razini.

“U novoj bh. vlasti je potrebna četvrta stolica u tom tronošcu na koji smo navikli, da bi ta stolica ili hastal za koji svi sjedamo, da bi on bio stabilniji. Njemu treba četvrti stup, četvrta noga. Tronošci su vam vrlo nestabilne stvari. U ovom vremenu tranzicije, iz ove podijeljene zemlje, iz zemlje u kojoj se prije svega prepoznajemo kao Srbi, Hrvati i Bošnjaci, a ne kao građani i pojedinci, u tranziciji toj mi moramo imati četvrti stup koji predstavlja građane BiH. I zato mislim da je vlast u koju bi se sve zaustavilo na SDA, HDZ-u i SNSD-u, da bi to bio jedan nestabilni tronožac. U tom svjetlu ja ohrabrujem Željka Komšića da se pravi taj četvrti stup, a prirodno Željko Komšić kao član Predsjedništva, koji je dobio mandat od građana tamo da uđe, on će se sasušiti ko ‘surko sivi’ ukoliko tamo ostane bez te četvrte noge. To je njemu jasno”, kazao je Lagumdžija, prešućujući da su za Komšića glasovali građani Bošnjaci, namećući građanima Hrvatima svoju političku volju, te da su za SDA, HDZ i SNSD također glasovali građani.

Lagumdžija smatra da će se oko Komšića, sredstva i simbola gaženja prava građana Hrvata u BiH, zla koji se čini tim građanima,  okupiti “jedna pozitivna energija ljudi” koji će pokušati da prave taj lažni četvrti stup.

“Tko će tu još biti, ne znam, ali vjerujem da će on ući u jedan takav proces i vjerujem da će on probati zajedno s drugima, sam ne može. Mislim da bi se sasušio u oba slučaja, i kad bi ušao tamo sam i kad bi ostao izvan toga. Kad bi ostao član Predsjedništva bez da je dio izvršne vlasti, on bi tamo okopnio i otvorio prostor SDA da kaže ‘pa eto vidite, mi sada sa HDZ-om i SNSD-om moramo dogovoriti izborne zakone, promijene ustava, koje bi bile potpuno drugačije od onoga za što je glasao ogroman broj građana na izborima. Tu je veliki ulog u igri”, istaknuo je.

Lagumdžija je govorio i o europskim integracijama BiH.

“Budućnost BiH je izravna slika budućnosti Zapadnog Balkana. Nitko na Zapadnom Balkanu ne može pobjeći od krize, ukoliko u BiH bude kriza. A Europska unija, ako želi vidjeti kako će izgledati za deset godina, samo neka pogleda u BiH. Samo neka pogleda u Zapadni Balkan i vidjet će odnose prema sebi”, kazao je.

Smatra da je BiH narednih pet do deset godina na raskršću.

“I to EU o tome odlučuje, prije svega, hoće li oni početi ličiti na nas ili ćemo mi početi ličiti na njih. To je poruka koju ja uporno propagiram i mislim da sve više ušiju imamo za tako nešto”, kazao je.

Lagumdžija tvrdi da to podrazumijeva da se što prije da BiH kandidatski status.

“Ali ne samo da dobijemo kandidatski status pa da se onda godinama čeka u čekaonici i da mi slavimo što smo ga dobili”, istaknuo je.

Zlatko Lagumdžija, podsjeća Hrvatski Medijski Servis, smatra se političkim ocem Željka Komšića, koji je dva puta kao kandidat SDP-a, u vrijeme dok je Lagumdžija bio predsjednik te stranke, biran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Osim majorizacije u Predsjedništvu, Lagumdžijin SDP bio je predvodnik i u izbacivanja Hrvata iz izvršne vlasti u FBiH u dva mandatna razdoblja, 2001. kada je formirana vlast tzv. “Alijansa za promjene” te 2011. “Platformaška” vlast u FBiH bez predstavnika Hrvata.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)